Kevesebb erőszak: 120.000 látogatóra számítanak december végéig Betlehemben

Az Izraeli Turisztikai Minisztérium közlése szerint Jézus szülőhelyére idén decemberben jóval többen látogatnak el, mint tavaly, köszönhetően a békésebb időszaknak.

Az előkészületek már december elején elkezdődtek, a Manger tér melletti Születés templománál – ahol a keresztény hagyomány szerint Jézus megszületett – felállították és aranydíszekbe öltöztették az óriási méretű karácsonyfát. A környéken már jóval korábban lefoglalták az összes kiadó szállást, igazán nagy tömegre azonban Szenteste, a hagyományos karácsonyi éjféli misén számítanak. A kereskedők örülnek, hiszen csaknem 80 százalékkal növekedett a forgalmuk tavalyhoz képest, a boltokban sokan vásárolnak.

Az idei év tehát sokkal több optimizmusra ad okot, tavaly ugyanis a ciszjordániai város turizmusa megérezte a palesztin fegyveres és késes támadásokat, melyekben 2015 októberétől 36 izraeli, két amerikai és egy eritreai vesztette életét. Izraelben évről-évre csökken a terrorakciók veszélye, de az ország továbbra is fokozott kockázati besorolásban van. A ciszjordániai városok, így Betlehem is palesztin igazgatás alatt állnak, azokra a turistákra pedig, akik oda akarnak eljutni, továbbra is szigorított ellenőrzések várnak.

Miközben Izrael és Ciszjordánia kevesebb erőszakot látott az elmúlt időszakban, az ünnepi hangulatot beárnyékolja, hogy Szíriában és Irakban a keresztények kétharmadának kellett elhagynia otthonát – ezt az ENSZ genfi központjában jelentette be Antoine Audo aleppói kaldeus-katolikus püspök még márciusban – és több ezer keresztényt öltek meg a terroristák a Közel-Keleten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez