Betlehem nem hangos a karácsonyi zarándokoktól az idén

A ciszjordániai várost, ahol a hagyomány szerint Jézus született, jóval kevesebben keresik fel most, mint az elmúlt években. Ennek a hónapok óta tartó újabb erőszakhullám az oka – írja az AFP hírügynökség.

A betlhemi Manger téren, a Születés templománál fel-alá járkálnak az idegenvezetők: a turistabuszokra várnak, de azok nem jönnek.

Hisham Khamis, aki tíz éve mutogatja a nevezetességeket a látogatóknak, elhagyatottan álldogál egy hatalmas, a palesztin zászló színeivel díszített fekete-fehér-piros-zöld karácsonyfa alatt. Az elmúlt években “legalább 60-70 busz jött minden reggel. Most négy vagy öt, jobb napokon tíz” – mondja.

fa

Bethlehem a hagyományos karácsonyi éjféli misére készül a Születés templomában, de a hangulat az idén nem igazán ünnepi. Az erőszakhullám sok turistát elriasztott attól, hogy a mostani adventen felkeresse Jézus szülőhelyét. Jóllehet a nyugtalanság kevéssé érinti az ősi várost, amit általában biztonságos helynek tartanak, most mégis voltak összecsapások kődobáló palesztin fiatalok és rendőrök között a betlehemi szállodák közelében.

A hotelek ilyenkor, karácsony táján általában 80-90 százalékos kihasználtsággal működnek – az idén azonban ennek a szintnek a felét sem érik el. Ez komoly gondot jelent a főként a turistákból élő Betlehemnek, ahol ma már minden ötödik ember munkanélküli. Jamal Shehada, aki mikulás-sapkát, rózsafüzért és más szuveníreket árul, a lanyha üzletmenetért az izraeli idegenvezetőket hibáztatja, akik a Tel-Aviv melletti nemzetközi reptéren várnak a leszálló utasokra. Miután a palesztin területeken nincs repülőtér, mindenki, aki Betlehembe jön, a zsidó államból indul útnak.

“Azt mondják a turistáknak, hogy csak terroristák vannak Betlehemben, és sokan közülük úgy gondolják: jobb, ha az izraeliektől veszünk emléktárgyakat, és nem palesztinoktól” – mondja.  És hozzáteszi, hogy a hadsereg úttorlaszokat épített a város körül, ahol a karácsonytájt valaha oly zsúfolt utcák most üresek.

Az úttorlaszok egyébként arra válaszul épültek, hogy október eleje óta egy sor erőszakos cselekmény történt, a többi közt fegyveres és késes támadások, melyek célpontjai izraeliek voltak.

A zarándokoknak nem kell félniük

Mindazonáltal a római katolikus egyház szentföldi elöljárója arra biztatja a keresztényeket, hogy látogassanak el ezen a karácsonyi héten Betlehembe. Fuad Twal karácsonyi üzenetében azt mondta: a zarándokoknak nem kell félniük, a feszült helyzet ellenére a zarándok-útvonalak biztonságosak, a Szentföldön mindenütt tisztelik és üdvözlik a zarándokokat.

nativity

Egyetért ezzel a nigériai turista, Sherwood N’Guma is, miközben a Születés temploma előtt készít fotókat. “Azt mondták, ne szakadjunk el a csoporttól” – mondja, és hozzáteszi: a világ minden kincséért sem mondta volna le az utat. “Ez hatalmas kiváltság. Nincs mindenkinek lehetősége rá, így aztán azt gondoltam: ide kell jönnöm Palesztínába, és látnom kell, mi történik, részt kell vennem abban, amit Isten csinált ebből a helyből.” Útitársa, Douglas Saba hozzáteszi: azok, akik békével jönnek, békét hoznak.

De miután a béke most mégis valahol máshol van, a palesztin hatóságok drasztikusan megnyirbálták a karácsonyi ünneplést. “Régebben a világ idejött örvendezni, és velünk énekelt Betlehemben” – mondja az idegenvezető, Hisham Khamis. “Ma viszont nincs semmi. Az idén Betlehemben szomorú és nyomasztó a karácsony.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez