Vége a sárgaláznak Angolában

A helyi hatóságok bejelentették, hogy vége az egy éve kitört, legalább 400 emberéletet követelő sárgaláznak Angolában. A betegséget – ami ellen nincs hatékony terápia -, az ENSZ védőoltás kampányának segítségével sikerült megfékezni. Június 23. óta nem regisztráltak új megbetegedést az országban.

A sárgaláz a fővárosból, Luandából indult és Angola 18 tartományából 16-ot érintett, de a szomszédos országokban, így a Kongói Demokratikus Köztársaságban is felütötte a fejét. A betegséget az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, ami a Zika vírusért is felelős. A hírek szerint a rossz hulladéktárolás, az egyre növekvő szeméthegyek és a nem megfelelő egészségügyi ellátás okolható a szúnyogok elszaporodásáért és a lázzal, influenza-szerű tünetekkel, súlyos májgyulladással és vérzésekkel járó betegség elterjedéséért.

Az ENSZ védőoltás kampánya, ami 25 millió embert érintett, sikeresnek bizonyult, és bejelentették, hogy sikerült teljesen megfékezni a betegséget. A WHO jelentése szerint ez volt az utóbbi idők legsúlyosabb sárgaláz-járványa. A globális szervezet azonban arra is figyelmeztetett, hogy a jövőben is lehet számítani hasonlóra, így mindenképpen érdemes beoltatnia magát annak, aki Afrikába tervez utazást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez