Gondolta volna? Ebben az országban költik a legtöbb pénzt borra

599 euró – ennyit költ évente egy átlagos svájci borra – derült ki a Movehub által végzett felmérésből. Az összeg úgy jött ki, hogy összevetették az eladási adatokat országonként egy üveg bor árával – így nem csoda, hogy Svájc vezet, hiszen ott különösen drágán lehet hozzájutni a nedűhöz: egy középkategóriás borért 10.99 eurót kell fizetni.

Második helyen a Kajmán-szigetek, harmadikon a Falkland-szigetek végzett. A svájciakat Európában az izlandiak követik, évi 538 euróval, a többi európai országban azonban szinte fele annyit költenek borra: Franciaország, Görögország, Portugália, Olaszország és Spanyolország lakói összesen 127 eurót áldoznak borvásárlásra évente.

Egy, a Wine Institute által 2014-ben végzett másik felmérés szerint Svájc a világ hatodik legnagyobb borfogyasztó országa, körülbelül évi negyven liter/fővel, ami 53 üveget jelent. Bár nemzetközileg kevésbé ismert bortermeléséről, de évente 90 millió liter bort állítanak elő az országban, ami nagyrészt belföldön fogy el – mindössze egy százalékot exportálnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez