Pearl Harbor – a békével többet nyerhetünk, mint a háborúval

Ezt hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök, aki Abe Sinzo japán miniszterelnökkel együtt emlékezett meg a 75 évvel ezelőtti japán támadásról az amerikai támaszpont ellen.

Az USA számára ezzel indult a második világháború. A japán légierő meglepetésszerű támadása nagy csapást mért az Egyesült Államok csendes-óceáni erőire, de nem semmisítette meg teljesen azokat. Washington másnap hadat üzent Japánnak. Minthogy a távol-keleti szigetországnak szövetségi szerződése volt Németországgal, ezért Adolf Hitler is hadat üzent Amerikának. A világháború Európában 1945 májusában, Japánban pedig szeptemberben ért véget. Az USA mindkét fronton győzött szövetségeseivel, a Szovjetunióval és a brit birodalommal együtt.

Abe Sinzo nem kért bocsánatot az amerikai áldozatok emlékművénél, de hangsúlyozta a megbékélés fontosságát. Korábban már három japán miniszterelnök is járt Pearl Harborban, de most először emlékezett meg együtt egy amerikai elnökkel Japán kormányfője. Abe Sinzo az elsők között gratulált Trump elnökké választásához és már személyesen is találkozott a megválasztott amerikai elnökkel. Donald Trump Kínát tekinti az USA stratégiai ellenfelének, és ezért együttműködésre törekszik a Mennyei Birodalom fő ázsiai ellenfelével, Japánnal. A békével többet nyerhetünk, mint a háborúval – hangoztatta Obama elnök Pearl Harborban, arra utalva, hogy nem szerencsés, ha ördögöt fabrikálunk az ellenfelükből. Donald Trump nemrég kijelentette: minthogy a világ őrült, ezért Amerikának újra fegyverkeznie kell, növelve az atombombák számát. Hét hónappal ezelőtt Obama és Abe Sinzo Hirosimában találkozott. Itt dobták le az amerikaiak az első atombombát 1945 augusztusában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez