A fiatalok munkanélküliségéről szólt újévi beszédében Ferenc pápa

A katolikus egyházfő a világ vezetőit arra kérte, hogy mielőbb cselekedjenek, a fiatalok munkanélkülisége ugyanis egy egész generációt taszít a kétségbeesésbe és a migráció növekedéséhez is nagyban hozzájárul a jelenség.

2016-os utolsó beszédében, a Szent Péter Bazilikában beszélt arról Ferenc pápa, hogy az ajtókat ki kell nyitni a fiatalok előtt, hiszen “csak így tudnak álmodni és harcolni az álmaikért”.

A pápa szerint a fiataloknak ma különösen nehéz, hiszen az egyre növekvő munkanélküliség miatt sokan a társadalom peremére kényszerültek, kénytelenek elhagyni otthonaikat, a jelenlegi rendszerek ugyanis nem alkalmasak arra, hogy azokban jövőjüket tervezzék, ezért biztosítani kell számukra a hozzájuk méltó és kreatívan választható munka lehetőségét.

Szavait a statisztikai adatok is alátámasztják, hiszen világszerte problémát jelent a fiatal generáció számára az elhelyezkedés. A szegénység és a fegyveres konfliktusok főként az afrikai országok lakosait érintik. Az onnan Európába érkező tömegek jelentős része szintén fiatal, akiknek semmi kilátásunk nincs országaikban a jövőre nézve, de már Európában is komoly problémákat idéz elő a növekvő munkanélküliség.

“A jászol látványa késztethet minket arra, hogy segítsünk a fiataljainkon, hogy ne legyenek kiábrándultak a saját értetlenségünk miatt. Azt kell tudatosítanunk bennük, hogy ők is képesek álmodni, harcolni az álmaikért és fejlődni” -mondta újévi beszédében Ferenc pápa, aki hétfőn a világ békéjéről is fog szólni a Vatikánban idei első miséjén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez