Beszólt-e Nazarbajev az oroszoknak?

A Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóját Nurzsultán Nazarbajev nyitotta ma meg Asztanában. A szeparatizmust, az extremizmust és a terrorizmust a modernkor három veszedelmének nevezte beszédében.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) mára számottevő politikai jelentőséggel és gazdasági hatalommal bír, hangsúlyozta a szövetség miniszterelnöki találkozójának megnyitóján Nurszultán Nazarbajev. „A szervezet, mindenekelőtt, a stabilitásért és a tagállamok közötti területi konfliktusok megszüntetéséért dolgozik, valamint összpontosítja erőit a modernkor három veszedelmével, a szeparatizmussal, az extremizmussal és a terrorizmussal szemben.

A kazah elnök fenti mondatát Moszkvának címzett figyelmeztetésként értékeli a Szabad Európa Rádió a Krím-félsziget annektálása és a kelet-ukrajnai szeparatista harcok miatt. Az orosz sajtó ezzel szemben Nazarbajev további kijelentéseit hangsúlyozta, aki szerint a tagállamok infrastrukturális együttműködése a legfontosabb. Ázsia jövőjének záloga a szervezet és tagállamainak közösen kell válaszolnia az ökológiai és energetikai kihívásokra, idézte Nazarbajev intéseit az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

Ahhoz, hogy még hatékonyabban működhessen a 2001-ben alapított SCO, egy bank létrehozása is esedékes már. Az asztanai találkozón többek között részt vesz Dmitrij Medvegyev, orosz, Li Ko-csiang, kínai, Karim Maszimov, kazah, Dzsoomart Otorbajev, kirgiz és Kohir Raszulzoda, tádzsik miniszterelnökök, valamint Rusztam Azimov, üzbég első miniszterelnök helyettes. Kép: Li Ko-csiang, Nurszultán Nazarbajev és Dmitrij Medvegyev a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján Asztanában, 214.12.15. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez