Finnországban bevezethetik az alapjövedelmet

A kísérleti program már elindult: összesen kétezer munkanélküli kap havi 560 eurót (173 ezer forint) két éven keresztül az államtól, alapjövedelem címen. Ha beválik, akkor kiterjesztik az egész országra az intézkedést.

A munkanélküliséget akarják csökkenteni Finnországban, valamint arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy ne a szociális rendszerre támaszkodjanak, hanem menjenek el inkább dolgozni helyette. Most ugyanis sokan – félve, hogy kevesebb pénzhez jutnak – inkább munkanélküliként regisztráltatják magukat, így ugyanis lehet, hogy jobban járnak anyagilag, mint egy bejelentett állással – hála a nagylelkű finn szociális rendszernek.

Az alapjövedelmi kísérlet 2000 kiválasztottat érint, akik két éven keresztül kapnak az államtól adómentesen 560 eurót havonta. Ezt az összeget azután is megkapják, ha már sikerült munkát találniuk, tehát ettől a bevételtől nem esnek el.

Az 5.5 milliós Finnországban a munkanélküliség 8.1 százalékos, 213.000 embert érint, és jóval az európai átlag alatt van. Az átlagfizetés pedig 3500 euró havonta a versenyszférában. Ha sikeres lesz a kísérlet – azaz ösztönzi a munkavállalást – akkor szélesebb körben is kiterjeszthetik, de további programok kidolgozására és újabb kísérletek elindítására is sor kerülhet a jövőben az északi országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez