Minimálbér-emelés és adócsökkentés Görögországban

3,5 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programot jelentett be Alekszisz Ciprasz miniszterelnök Görögország legnagyobb gazdasági vásárán Thesszalonikiben. Nyolc év után most először felszabadultan tervezhetünk – mondta a görög kormányfő, aki már készülődik a jövő évi európai és hazai választásokra.

Ezért minden rétegnek akar nyújtani valamit: a minimálbér-emelés erős üzenet a bérből és fizetésből élőknek, akik azt látták, hogy a minimálbér 760 euróról 586 euróra csökkent a pénzügyi válság miatt. Visszaállítják a kollektív szerződések rendszerét, melyet a pénzügyi válság miatt függesztettek fel. Így négy szektorban, ahol már megkötötték a kollektív szerződéseket, a minimálbér 800 euróra növekedett! Csakis a belső piac növekedésével lehet elérni azt, hogy Görögország gazdasága tartósan növekedjen – hangsúlyozta Alekszisz Ciprasz miniszterelnök. Idén 2,5%-os növekedésre számítanak görög földön.

A vállalkozások ösztönzésére adóreformot vezetnek be, amely jelentős mértékű csökkenést jelent. Mindezzel együtt az életszínvonal még távolról sem közelíti meg a nagy pénzügyi válság előtti szintet. Ma minden negyedik görög a szegénységi küszöb alatt él, míg 2010-ben ez csak minden ötödik esetére volt igaz. A kormány terve az, hogy 2022-re visszaáll a válság előtti szint az életszínvonalban.

Ciprasz miniszterelnök beszélt három évvel ezelőtti pálfordulásáról is. Akkor a görögök népszavazáson akartak búcsút venni a megszorító csomagoktól, de végül kénytelenek voltak elfogadni még három év szigorú gazdaságpolitikát. Jó döntést hoztunk – mondta most erről Ciprasz miniszterelnök. Aki megígérte: nem lesz újabb nyugdíjcsökkentés.

A baj csak az, hogy Görögország a hitelezőinek korábban azt ígérte meg: folytatódik a nyugdíjcsökkentési program. Hétfőn Athénbe érkeznek a hitelezők képviselői, hogy megtárgyalják ezt a cseppet sem egyszerű kérdést. Ciprasz miniszterelnök mindenesetre optimista, szerinte a hitelezők megértik, hogy nem lehet tovább csökkenteni a nyugdíjakat Görögországban. Végül Ciprasz hangsúlyozta: gondolni kell a jövőre is. Ezért 410 millió eurót költenek kutatásra és fejlesztésre Görögországban, ahol az idén ért véget a nyolcéves megszorító csomag, melynek a hatása még hosszú ideig érezhető lesz görög földön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez