Miért ünneplik most Egyiptomban muszlimok is a karácsonyt?

Ilyenkor, a kopt karácsony környékén Egyiptomban tele vannak az utcák és a bevásárlóközpontok karácsonyi dekorációval: fenyők, díszek, gondosan csomagolt ajándékok, a hangszórókból ömlő ünnepi örökzöldek. Jóllehet csak a lakosság nagyjából tizedét adják a kopt keresztények, mégis úgy tűnik: mindenki ünnepel ilyenkor. És sokan tényleg ezt teszik a muzulmánok közül is.

A koptok túlnyomó többsége Egyiptomban ortodox – a karácsonyt így december 25 helyett január 7-én ünneplik. És jóllehet ez Jézus születésének ünnepe, és ő az iszlámban egy próféta a sok közül, akik megelőzik Mohamed megjelenését, sok muzulmán együtt ünnepel a koptokkal. Igazi karácsonyi szellem lengi be ilyenkor Kairót és Alexandriát. Sokan díszítenek karácsonyfát, vacsoráznak együtt szenteste és a vásárolnak  ajándékot a barátaiknak.

egypt-christmas-tree-wide

A 24 éves Nada Ahmed azt mondja az Egyptian Streets híroldalnak, hogy muszlim létére is fontosnak tartja a karácsony megünneplését. “Van valami csodás a karácsony körül. Nem csak a dekorációról, a fáról, az énekekről szól a dolog. Érezzük az ünnepet, úgy, mint például Ramadánkor. Egy rövid séta az utcán már mosolyt varázsol mindenki arcára, megtisztítja az elmét és a lelket”. Ő például ilyenkor együtt vacsorázik valahol a barátaival és mindannyian elegánsan kiöltöznek.

163599_486435508150_8000625_n

“Jézus azért élt, hogy igazságosságot, békét és szeretetet hozzon, azokat a dolgokat, amelyekre Mohamed is szólít bennünket. Hogy ne ünnepelnék egy olyan hírnököt, aki ugyanazzal az üzenettel jött, mint a mi prófétánk? A vallásaink közti különbség ellenére a keresztények és a muszlimok is úgy gondolják, hogy ő egy csoda volt, és a csodákat értékelni és ünnepelni kell.”  Szerinte mindez nem egy bizonyos vallásról szól, hanem arról, hogy értékeljük az Istenhez közel állókat és kifejezzük a szeretetünket a családunk és a barátaink iránt.

63448_486870383150_3882447_n

Egy másik, 27 éves nő azt mondja, hogy a karácsony azt adja neki, amit hiába keres az iszlám ünnepekben. A békés derűt és az elmélyedést. “A karácsony a csendről szól, az elmerülésről önmagadban és a családodban, miközben díszíted a fát vagy ülsz az ünnepi asztalnál. Ez nem olyan, mint a két nagy iszlám ünnep, amelyek zajjal, leölt áldozati állatok vérével és hatalmas evésekkel járnak.”  Ő mindenesetre egész életén át szeretné megtartani a karácsonyi dekorációk, énekek és a gyertyagyújtás szokását.

69734_489548108150_608059_n

Dina Kamel 24 éves tolmács 13 éves kora óta ünnepli a karácsonyt. Ők is feldíszítik a házat, vesznek ajándékot a barátoknak és karácsonyi klasszikusokat hallgatnak. “Ezek az ünnepi rituálék nagyon örömteliek. Nagyon szeretem az ünnepeket, és a karácsonnyal tökéletes lehetőséget kaptam a hobbimra is: a lakás dekorálására.”  Azt mondja, ő hisz abban, hogy Jézus (Ísza) az Isten prófétája, és egy próféta születésnapjának megünneplése vidám, szent és fontos dolog. “A karácsony jó alkalom arra is, hogy megajándékozzuk egymást a barátokkal, és elmondjuk nekik, mennyire fontosak.”

Fotó: Egyptian Streets és K.I.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez