Irakból visszatért veterán gyilkolt a repülőtéren Floridában

Öten meghaltak és nyolcan megsebesültek, amikor egy amerikai fiatalember lövöldözni kezdett Florida egyik repülőterén Fort Lauderdale-Hollywoodban.

Miután kiürítette a tárat, a lövöldöző szó nélkül megadta magát a rendőröknek. Az FBI szerint a fiatalember neve Esteban Santiago. A 26 éves férfi a Nemzeti Gárdában szolgált, majd Irakba küldték. Onnan egy másik ember érkezett haza – mondták a környezetében Alaszkában.

A fiatalember Alaszka fővárosából, Anchorage-ből érkezett Floridába. Poggyászában volt a fegyver. A vécében ezt megtöltötte, majd válogatás nélkül tüzelni kezdett az utasokra a repülőtéren. Közben egy szót sem szólt. Pánik tört ki. A rendőrök elfogták és kihallgatják. Az FBI szerint múlt ősszel jelentkezett náluk az Irakból hazatért veterán, és egy zavaros történetet adott elő az Iszlám Államról. Ügyét kivizsgálták, de nem tartották gyanúsnak.

Ideggyógyászati kezelésre küldték. Ennek ellenére nem zárják ki teljes mértékben terrorakció lehetőségét, de valószínűbb, hogy a veterán Irakból hazatérve megzavarodott. A poszttraumatikus stressz elég gyakori a katonáknál, akik nem tudják feldolgozni a háborús élményeket. Az eset újra kiélezheti a fegyvertartás körüli vitát az USA-ban. Obama elnök a korlátozás híve, de nyolc év alatt nem ért el eredményt, mert olyan erős a fegyverlobbi Washingtonban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez