Megnyílt Európa első vízalatti múzeuma

Az első szobrokat már egy éve elhelyezték, hivatalosan azonban ma nyitotta meg kapuit a 300 szoborból álló különleges tárlat a látogatók előtt, Lanzarote szigetén.

A Museo Atlántico a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote-on, Yaiza városának partjainál épült, pontosabban merült a víz alá. 12 és 15 méter mélyen az óceán fenekén bárki megtekintheti a kiállítást, aki pedig nem tud búvárkodni, az üvegpadlójú csónakokról nézheti meg a szobrokat.

vízalatti múzeum kanári-szigetek

Az alkotások a brit művész, Jason deCaires Taylor keze munkáját dicsérik, aki az elmúlt két évben a szigeten élt, és itt készítette el alkotásait. Korábban már Nyugat-Indiában és Mexikóban is az ő szobrait helyezték el az óceán fenekén. A mostani tárlat alkotásai – hasonlóan a korábbi szobraihoz – szintén emberalakokat ábrázolnak, az emberek és a természet kapcsolatát hivatottak bemutatni a vízalatti világban. Ugyanakkor megjelenik a menekültválság, és szelfiző szoborral is találkozhat az, aki lemerül a víz alá.

vízalatti múzeum
A művész az anyagválasztásnál is szem előtt tartotta, hogy óvja az óceán élővilágát, ezért kerülte a fémek használatát, és a tengeri cement egy környezetkímélő, PH-semleges változatából formálta meg a szobrokat, amelyek így akár több száz évet is kibírhatnak majd. Emellett számtalan vízalatti élőlénynek adhatnak otthont, hiszen jó néhány faj van, amelyik a ragadozók elől menedéket találhat a víz alatti múzeumban.

Fotók: Canary Islands Tourist Board

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez