Rekorddöntés a Múzeumok Éjszakáján

Az idei Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat idén még több látogatót kerített hatalmába országszerte, így megdőltek a tavalyi látogatottsági rekordok. A másfél évtizede indult kulturális misszió évről-évre nagyobb siker.

Többek között erről is szó esett a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón, ahol Császtvay Tündének, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettesének beszéde után Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára ismertette a látogatottsági adatokat.

„Összességében elmondható, hogy a Múzeumok Éjszakája rendezvény létrejötte óta jelentősen megnőtt a kultúra, és a múzeumlátogatás iránt az érdeklődés országszerte. A rendezvény egyre nagyobb siker” – mondta Dr. Hoppál Péter.

A mára már az általános kultúra részévé vált Múzeumok Éjszakáján országszerte 2500 programból választhattak az érdeklődők. Összesen 420 intézmény csatlakozott, ebből 131 budapesti, és 289 vidéki. Eddig a látogatottsági adatok 80 százalékát sikerült feldogozni, de már ennyi is elég volt ahhoz, hogy kiderüljön: 10 százalékkal, azaz mintegy 20 ezerrel többen voltak idén kíváncsiak a programokra az idén. Összesen 379.530-an, ebből Budapesten 189.410-en, míg vidéken 190.120-an vettek részt az eseményen. A teljes feldolgozás után a szám elérheti a 420 ezret.

Budapesten a legtöbben, 11.500-an a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba mentek el, a Magyar Nemzeti Múzeum a második legnépszerűbb intézmény volt. Ide 10.832-en látogattak el, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyére a Magyar Nemzeti Galéria került, 10 ezres látogatószámával. Vidéken a debreceni Déri Múzeum volt a leglátogatottabb, itt 9784-en fordultak meg, a második helyen a kiemelt helyszín, Eger szerepel: A Dobó István Vármúzeumot 9321-en nézték meg, míg a székesfehérvári Szent István Király Múzeumba 8239-en mentek el. A fenti adatok mind egyetlen éjszakára vonatkoznak.

A rengeteg program mellett idén pályázatokat is meghirdettek. A „Te is eljönnél?” videópályázatra 30-90 másodperces, az idei rendezvényen készült videóval lehetett jelentkezni. A fődíj Frisch Biankáé lett, ez nettó 400 ezer forintos díjazást jelent. A „Te is így láttad?” fotópályázatra a korábbi Múzeumok Éjszakája rendezvények képeivel lehetett nevezni. A közönségdíjat, a fertődi Eszterházy-kastély Terézia lakosztályában két főre szóló kétéjszakás pihenést Bárdos Tamás nyerte fotójával.

Idén nagy szerephez jutott az internet is: a rendezvény honlapját több mint 200 ezren szemlélték meg a programok alatt, ebből éjszaka 67 ezren látogattak az oldalra. Ez tavalyhoz képest 25-20 százalékos növekedés. A mobilapplikáció is sikereket könyvelhet el magának, ez a budapesti programokban segítette az okostelefon- tulajdonosokat. 4631-en töltötték le, míg a Facebook oldal közel 277 ezer emberhez jutott el. Jövőre egy teljesen új, innovatív honlappal készülnek a rendezvényre.

Az idei kiemelt tematika népszerű volt a múzeumok körében, így már a 2016-ost is kihirdették: „Hősök, felfedezők, újítók”. Jövőre június 25-én rendezik a Múzeumok Éjszakáját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez