Megnyílt Izrael első kortárs arab művészeti múzeuma

A béke és a párbeszéd elősegítése a célja Izrael első kortárs arab múzeumának, amelyet az észak-izraeli Szahninban nyitott meg Nehama Rivlin, az izraeli államfő felesége.

Eddig elsősorban az első ligában játszó focicsapatáról volt nevezetes a Szahnin nevű, arabok lakta városka, ahol szerda este az államfő feleségének és a város polgármesterének jelenlétében Amoca néven egy új, kortárs művészetet bemutató múzeum nyitotta meg kapuit.

“Forradalmi ez az arab és zsidó művészek alkotásait közösen bemutató múzeum. Találkozóra hív, kihívást jelent a magánszférában alkotó művészeknek, hogy más, másféle környezetből érkezett, másféle asszociációkat használó művészekkel találkozzanak” – idézte az izraeli first lady megnyitó beszédét csütörtökön a Háárec című izraeli újság.

“Eljött az idő annak felismerésére, hogy nem párhuzamos terekben élünk, hanem egy térben, amelyben találkoznunk kell egymással, nem idegenekként és ellenségekként, hanem partnerekként” – tette hozzá Rivlin.

A megnyitó kiállítás címe Hivar, ami arabul párbeszédet jelent. Mégpedig olyan nyugodt beszélgetést két vagy több ember között, amelynek célja, hogy adott kérdésen egyetértésre jussanak. A több mint negyven műalkotás között vannak képek, fotók, videó, valamint  kalligráfia, kollázs és hímzés is. Több munka népművészeti elemeket is rejt, sőt akad kalligráfia is Korán idézettel. A múzeum gyűjteményében mintegy kétszáz alkotás található Izraelből és a nagyvilágból. A bemutatóhelyet két izraeli zsidó művész, Belu-Simion Fainaru szobrász és Avitál Bár Sáj, a Mediterrán Biennále nevű kiállítás kurátora, valamint a szahnini városháza kezdeményezte. Igazgatását a két alapítóművész vállalta.

A kiállítóhely célja, hogy újfajta kulturális együttműködést hozzon létre arabok és zsidók között, de már a megnyitó kétszeri elhalasztása is jelzi, hogy rögös út vezet a közös gondolkodáshoz. Először tavaly ősszel akarták felavatni a új intézményt, de a nyári gázai háború miatt későbbre tolták az időpontot, majd télen ismét elhalasztották az eseményt a zsidók és az arabok közti feszültségek miatt. Szahninban mindeddig az egyetlen ismert intézmény a több millió dolláros katari adományból felhúzott focistadion volt, a múzeumtól egy sarokra. Ezt azért kapták, mert a Bné Szahnin, a város csapata kiválóan szerepelt az izraeli első osztályú ligában.

De a foci világa egészen másról szól, mint amit a zsidó-arab együttműködésre építő múzeum hirdet: amikor az ősellenséggel, a nacionalista, arab-ellenes szlogenjeiről hírhedt jeruzsálemi Bétár csapattal játszanak, a helyi rendőrség megerősíti erőit, és a stadionból és a városból kivezető menekülő útvonalakat hoz létre. Az új múzeum nem kap támogatást a kulturális minisztériumtól, a helyi hatóság pedig csak a takarítási és a fenntartási költségeket tudja fizetni. Ezért egy már létező, ökológiailag fenntartható épületben helyezték el, ahol eddig a környezet kímélésére tanították a gyerekeket. A vályogtéglákból rakott, szél és napenergiával működtetett, egyszerre hagyományos és újszerű építmény az alapítók szerint megfelelő otthont ad a műalkotásoknak.

Az új múzeum ösztöndíjak segítségével izraeli és külföldi művészek vendégül látását is tervezi, hogy Szahninban alkotói műhelyek szülessenek a helyiek és a távolabbi közönség gazdagítására.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez