Miért nem vesznek a németek amerikai autót?

Az Egyesült Államok felső középosztálybeli lakónegyedeiben majdnem minden ház előtt Mercedes áll – panaszkodott Donald Trump a Bild magazinnak. Miért nincs Chevrolet Németországban? Ez egyirányú utca! – háborgott az USA leendő elnöke.

Donald Trump határozottan megrótta a BMW-t, amiért a bajor cég Mexikóban épít gyárat és nem az Egyesült Államokban. 35%-os büntetővámot fognak fizetni! – fenyegetőzött Donald Trump, aki pénteken költözik be a Fehér Házba.

A mexikói gyárunk nemcsak az USA-nak szállít autókat, hanem az egész amerikai földrésznek – válaszolta a BMW szóvivője. Vannak gyáraink Németországban – ezek Európa, a Közel-Kelet és Afrika felé szállítanak. Ezenkívül vannak gyáraink Kínában, ezek az ázsiai piacot szolgálják ki – közölte a BMW szóvivője. Korábban a Ford bejelentette: nem építi meg tervezett gyárát Mexikóban, nehogy feldühítse a Fehér Ház új urát. A protekcionizmus a gyengeség jele – hangsúlyozta Németország alkancellárja. A szociáldemokrata Sigmar Gabriel, aki egyben gazdasági miniszter is, felhívta az amerikaiak figyelmét: gyártsanak jobb autót! Ha elzárják az amerikai piacot a külvilágtól, akkor az amerikai autók gyengébbek és drágábbak lesznek, jobbak semmiképp sem – hangsúlyozta a német alkancellár.

Korábban a németek kezdeményezték a TTIP-et, az európaiak és az amerikaiak szabadkereskedelmi megállapodását. Ezt Trump ellenzi, így az egészből valószínűleg nem lesz semmi. Kereskedelmi háború viszont kialakulhat az EU és az USA között. Ez aligha járulna hozzá a gazdasági fellendüléshez Európában vagy az Egyesült Államokban.

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Jópofa kakaskodás Trump részéről !
    Az amerikai autóipar nem véletlenül került krízis helyzetbe az elmúlt évtizedekben és számos márkája meg is szűnt.
    Műszakilag és minőségben is fényévekre vannak lemaradva a japán,koreai és európai autógyártók mögött.
    Majd ha ugyan olyan vagy netán jobb minőséget és hatékony üzemanyag felhasználást tudnak produkálni akkor talán lesz esélyük Európában is. De őszintén szólva kétlem. Különösen a német vásárló fog ragaszkodni a saját termékeihez.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez