Weber: Trump nem zsarolhatja Európát!

Az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára szűkebb pátriájában, Bajorországban beszélt erről. Manfred Weber utalt rá, hogy két nagy német autógyárnak, a BMW-nek és az Audinak is itt van a központja.

“Trump lenéz a Trump-toronyból és túlságosan sok BMW-t, Audit és Mercedest lát New York utcáin. Sőt ezt nemzetbiztonsági kockázatnak tartja! Az USA és az EU gazdasága hasonló méretű. Vagyis Trump nem zsarolhat minket!” – hangsúlyozta Manfred Weber Bajorországban. A CSU politikusa arra célzott, hogy az amerikai elnök újra felvetette: büntetővámokkal sújtja a német autókat az Egyesült Államokban. Az indok: az USA kereskedelmi deficitje tíz éve nem volt olyan nagy, mint tavaly, holott Trump épp annak csökkentését ígérte meg. Az USA elnöke azért hivatkozik a nemzetbiztonságra a büntetővámok esetében, mert a világkereskedelmi szervezet /WTO/ csakis ilyen hivatkozással teszi lehetővé a szankciók meghirdetését.

A német tankok növelik a nemzetbiztonságot, az autók meg fenyegetik azt? Ezen ironizált Bajorország miniszterelnöke. Markus Söder arra célzott, hogy a nemzetbiztonsági hivatkozás üres blöff Trumpnál. Ez már akkoris kiderült amikor tavaly Jean-Claude Juncker Washingtonban tárgyalt az európai autók exportjáról. A brüsszeli bizottság elnökének akkor sikerült megállapodnia Donald Trump-pal, de az USA elnöke újra fenyegetőzik. Minthogy valószínűleg Manfred Weber lesz Jean-Claude Juncker utóda, ezért majd rá vár a feladat, hogy meggyőzze az Egyesült Államok elnöké: egy Európa elleni kereskedelmi háborúval mindkét fél sokat veszítene, nem is beszélve arról, hogy az szembeállítaná egymással a szövetségeseket az Atlanti-óceán két partján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez