Három évvel a terrortámadás után újranyitott az iszlám művészetek múzeuma Kairóban

Ma belépőjegy nélkül nézheti meg bárki a két évvel ezelőtt terrortámadásba súlyosan megrongálódott múzeumot.

Az Iszlám Művészetek Múzeuma az egyiptomi főváros egyik legjobb gyűjteménye. Gyönyörű tárgyak találhatók benne az egész Közel-Keletről: perzsa kapuk és szőnyegek, egyiptomi kerámiák, észak-afrikai mozaikok, csodás kalligráfiák. 2014 januárjában autóba rejtett pokolgép röpítette a levegőbe a biztonsági erők parancsnoki épületét Kairóban. Öten meghaltak, sokan megsebesültek, a kárt akkor több tízmillió dollárra becsülték. A detonáció nagy pusztítást végzett a szomszédos múzeumban is, amelyet felújítás után nem sokkal korábban adtak át a nagyközönségnek. Az alábbi videó akkortájt készült.

Mindez a terrortámadás után így nézett ki:

robbantas-utan

Most újra helyreállították az épületet, és ma meg is nyitják a látogatók előtt. Egy hétig ráadásul még belépőjegyet sem kell váltani, ingyenesen látogatható az intézmény. Amelyet már szerdán ünnepélyesen átadott az államfő, Abdel Fattah Al-Sziszi.

Maga a kiállítás még a korábbinál is pazarabb, új tárgyakkal bővült és a koncepción is csiszoltak. Erről már a műemlékvédelem minisztere, Khaled El-Enany számolt be a sajtónak. Az egyiptomi kormányt egyébként világszerte sokan támogatták adományokkal, hogy mielőbb restaurálhassa a múzeumot – írja az Egyptian Streets. Már csak azért is, mert ez a világ egyik legnagyobb és legfontosabb iszlám művészeti gyűjteménye. Az iszlám történetének minden korszakából tartalmaz műkincseket, köztük a Korán legritkább példányait is.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez