Megakadályozta egy szövetségi bíró a Trump-rendelet után amerikai reptereken őrizetbe vettek deportálását

Egyelőre nem deportálhatják azokat, akik Donald Trump elnöki rendelete miatt ragadtak amerikai reptereken. Miközben szombaton tüntetések voltak az Egyesült Államok hét nagy repülőterén is a hét, muzulmán többségű országot érintő beutazási tilalom miatt, New Yorkban az American Civil Liberties Union (ACLU) nonprofit szervezet bíróság elé vitte az ügyet – és nyert.

Ann Donnelly bíró döntése az ACLU becslése szerint 100-200 embert érinthet – azokat, akiket az elnöki rendelet hatályba lépése után érvényes vízummal vagy zöld kártyával vettek őrizetbe amerikai reptereken, vagyis a törvények értelmében legálisan tartózkodnak az Egyesült Államokban. A bíró arra is utasította a kormányt, hogy az érintettek listáját tegye közzé. A jogvédők mindegyiküket megkeresik, és biztosítják a jogi képviseletüket.

Szombaton este tüntetések voltak az Egyesült Államok hét nagy repülőterén a pénteken aláírt és azonnali hatállyal életbe léptetett elnöki rendelet ellen, amely 120 napra leállította az amerikai menekültprogramot és 90 napra felfüggesztette hét ország (Jemen, Irak, Irán, Líbia, Szíria, Szomália és Szudán) polgárainak beutazását az Egyesült Államokba – még akkor is, ha érvényes vízummal vagy zöld kártyával rendelkeznek. Azokat, akik közülük a rendelet érvénybe lépésének idején már repülőgépen voltak, őrizetbe vették érkezéskor, és többeket azzal fenyegettek, hogy visszaküldik őket. Ezt akadályozta meg az este hozott bírói döntés.

Fotó: Tüntetők a New York-i JFK repülőtéren / Getty Images

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez