Meghalt Goebbels titkárnője – 106 éves volt

Brünhilde Pomselnek hívták, és csak az élete vége felé kezdett el beszélni az életéről.

Brünhilde Pomsel 1911 januárjában született. Még húszéves kora előtt évekig egy zsidó biztosítási ügynök titkárnője volt, aztán ugyanezt a munkát végezte egy jobboldali írónál. Jóllehet azt mondta, nem érdekelte a politika, 1933-ban, annak hatalomra jutása után csatlakozott a náci párthoz. Azért, hogy megkaphasson egy munkát a német nemzeti rádiónál.

Kiváló gépíró volt, az ügyessége repítette egészen a propangandaminiszter irodájáig. Miután ő lett a leggyorsabb gépíró a rádiónál, 1942-től dolgozhatott Joseph Goebbels-szel a náci propagandagépezet szívében. Örömmel ment, örült, hogy megbíztak benne – mesélte. Kisebb vagyont keresett. Feladatai közé tartozott az elesett katonák számának lefelé, a szovjet katonák által megerőszakolt német nők számának pedig a felfelé kozmetikázása. De a munkáját mégis átlagosnak tartotta. “Igazából nem csináltam mást, mint gépeltem Goebbels irodájában.” Egészen főnöke haláláig. A miniszter és a felesége 1945. május elsején mind a hat gyermeküket megölték, aztán öngyilkosok lettek Hitler bunkerében.

titkarno2

Brünhilde Pomsel jóképű embernek írta le főnökét, bár kicsit alacsonynak. Jól nevelt és jól öltözött volt – mondta róla. De arrogáns – tette hozzá.

Ő csak egy titkárnő volt, keveset tudott a nácik rémtetteiről – mesélte az Egy német élet című dokumentumfilmben. Mit sem tudott arról, hogy hatmillió zsidót meggyilkoltak a holokauszt idején. Pedig ő volt az egyik legszorosabb viszonyban Hitler propagandaminiszterével. Nem érzi bűnösnek magát, csak annyira volt az, mint az egész német nép. Azok, akik lehetővé tették, hogy a nácik kerüljenek hatalomra. “Akik később azt mondták, hogy többet tettek volna a szegény, üldözött zsidókért, szerintem komolyan gondolják… de nem tették volna meg” – mondta. “A náci párt felemelkedése után az egész ország olyan volt, mintha elbűvölték volna”. Zsidó barátnője, Eva Löwenthal 1943 novemberében eltűnt. Hatvan évvel később derítette ki, hogy Auschwitzban halt meg.

Brünhilde Pomsel a szovjetek fogságba esett a 2. világháború végén. Öt évig volt internáló táborban, aztán hazatérhetett és 1950-ben visszament a rádióhoz. Még húsz évig dolgozott ott. Soha, senkinek nem beszélt az életéről egy 2011-es újságinterjúig, majd a tavaly készült dokumentumfilmig. Münchenben halt most meg, alig néhány héttel a 106. születésnapja után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez