Hollywood nyomában – Cegléden

A Magyar Hollywood Tanács (MHT) országjáró körútjának újabb állomása a ceglédi Uránia mozi volt. A Marczincsák Gyula Györgyként anyakönyvezett, később George Pal néven világhírűvé vált filmrendező és producer 109 éve, február elsején Cegléden született.

Kiállítást rendeztek a filmszínház aulájában a művészről, melyen legismertebb filmjeinek plakátjait mutatták be.

dscf0018

Az eseményen Takáts László, a város polgármestere köszöntötte a vendégeket. Az első előadó az MHT alapítója, Bokor Balázs volt. Korábban nem volt filmvetítés az Magyar Hollywood Túra állomásain, de mivel a mostani eseményt egy moziban tartották, hat filmrészletet is láthattak a jelenlevők. Így például a ’30-as években készült bábfilmből, az Aladdin és a csodalámpából (ennek érdekessége, hogy szerepelt benne egy reklám) és a Hoola Boola című animációs filmből. George Pal szabadalma volt a puppetoon figura – a puppet (báb) és a cartoon (rajzfilm) szavakból. 1944-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott ezekért a bábokért. A korábbi filmjeit még Németországban készítette, és csak a 2. világháború után telepedett át Amerikába.

Takáts László polgármester és Bokor Balázs, a MHT elnöke.
Takáts László polgármester és Bokor Balázs, a MHT elnöke.

Hollywoodban tudományos-fantasztikus filmeket kezdett gyártani. Munkásságának legjelentősebb alkotásai közé tartozik az 1951-ben készült Világok összeütközése, melyben producer volt, ahogy a Tony Curtis főszereplésével forgatott Houdini fimben is. Jelentős rendezései az 1958-as Hüvelyk Matyi és az 1960-as Időgép. Rengeteg filmet készített, ezek közül 30-40-et sose mutattak be.

dscf0067

 

Az est vendégei közül az első dr. Szabó Alfréd ceglédi helytörténész volt. Ő George Pal életét is kutatja. Szeretnének egy emléktáblát tenni a szülőházára, de – mint a szakértő említette – bár megvan a házszám (154), nem biztosak benne, hogy pontosan melyik épületben született a művész. Akkoriban ugyanis nem voltak utcanevek, csak házszámok.

Kiss Ágnes, Pannoniay Boglárka, Bokor Balázs és Szabó Alfréd.
Kiss Ágnes, Pannoniay Boglárka, Bokor Balázs és Szabó Alfréd.

Bokor Balázs második beszélgetőpartnere Kis Ágnes bábművész volt. Mesélt munkáiról: így például az Un-Dead címmel Lugosi Béláról (Drakula világhírű megszemélyesítőjéről) készített bábelőadásról. A harmadik vendég Pannoniay Boglárka filmproducer volt, aki készülő munkáiról és terveiről mesélt.

dscf0102

Az est végén Bokor Balázs javasolta, hogy a mozi vegye fel George Pal nevét. Mivel a város és a mozi vezetői egyetértettek az ötlettel, valószínűleg a közlejövőben átnevezik az intézményt. Talán már a márciusra tervezett George Pal filmfesztivált is az új nevű filmszínházban rendezik már.

dscf0001

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez