Svédországban betilthatják a külön lány- és fiúosztályokat

A svéd kormány szerint nem kell elkülöníteni a tanulókat, hiszen ha probléma van, azt nem lehet megoldani a nemi szegregációval.

A nemek szerinti elkülönítés jelenleg több iskolában működik Svédországban legálisan, az egyetlen kikötés eddig az volt, hogy azonos szintű oktatásban kell részesülniük a fiúknak és a lányoknak is. Az oktatási miniszer, Gustav Fridolin szerint azonban nem abból kellene problémát csinálni, hogy egy osztályban milyen nemű gyerekek vannak, hanem a valóban meglévő problémákat kellene megoldani. A kormány ezzel indokolta az elkülönített oktatás tervezett betiltását – mondta a miniszter a The Local svéd kiadásának.

Arról ugyan nincs adat, hogy pontosan hány intézményben működik a nemi szegregációs oktatás, de abból már korábban is adódott vita, hogy néhány iskolában külön tartották a testnevelésórákat a fiúknak és lányoknak. A muszlim iskolákban is bevett szokás a fiúk és lányok külön oktatása, amit azzal magyaráznak, hogy ezzel jobban tudják ösztönözni a lányokat, hogy részt vegyenek a testnevelés órákon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez