Vallási diszkrimináció a muszlim fejkendő miatt?

Az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság tárgyalja annak a muszlim nőnek az ügyét, akit hidzsáb viselése miatt nem vettek fel az Abercrombie & Fitch egyik üzletébe. A döntést a bíráknak most arról kell meghozniuk, hogy ez vallási diszkriminációnak számít-e.

A 17 éves Samantha Elauf az oklahomai Tulsában volt állásinterjún, hogy az ottani boltban dolgozhasson. Az elbeszélgetés jól is ment neki, az interjúztató pedig magas pontszámot adott a lánynak, és felvételre javasolta a vezetésnél. Azt azonban megjegyezte, hogy muszlim fejkendőt viselt a meghallgatás alatt. Végül a menedzser utasítást adott, hogy rontsák le a pontjait, és ne ajánlják fel neki az állást.

Az ügy már évek óta húzódik, és most jutott el a legmagasabb igazságszolgáltatási szintig. Az Abercrombie végig azzal védekezett, hogy az ő szabályaik szerint az alkalmazottak nem viselhetnek sapkát vagy ahhoz hasonló kiegészítőt. A muszlim lány szerint azonban erről egy szóval sem figyelmeztették. Ebben az esetben ugyanis kérhette volna, hogy vallási meggyőződése miatt tegyenek vele kivételt. A vallási diszkrimináció tilalma miatt így nem lehetett volna elutasítani. Az egyoldalú, szándékos lepontozás tehát aligha volt a helyes eljárás.

Az ügyet ezzel sikerült letisztázni egyetlen kérdésre: a munkaadónak kötelessége-e figyelmeztetni a jelentkezőt, hogy milyen külső megjelenési szabályokat alkalmaznak a munkahelyen, vagy az álláskeresőnek kell jeleznie, hogy ha valamit vallási meggyőződése miatt visel. A Legfelsőbb Bíróság hangfelvételei alapján a bírák többsége az előbbi álláspont felé hajlik.

A döntés nem csak Samantha Elauf vagy a cég szempontjából fontos: a muszlimok elleni vallási diszkriminációhoz kapcsolódó hasonló ügyek száma 2,5-szeresére nőtt 2001. szeptember 11-e után. A hidzsábot viselő nők 69%-a tapasztalt már hátrányos megkülönböztetést. Ha Elauf javára döntenek, az segítene megerősíteni a vallási alapon történő diszkrimináció tilalmát.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez