Egy hétig készült mandala 8 perces videóban

Egy hétig készült a következő tibeti homokmandala, amiből egy 8 perces relaxációs videó készült.

A művészeteknek számos formája van, a festményektől kezdve egészen a merész szobrokig. Minden ilyen alkotás valamelyest időtálló, főleg akkor ha megfelelően gondozzák azokat. De hogy érezhet az a művész, aki a mulandóságot fejezi ki alkotásaival, és aki hosszú hetekig, akár hónapokig tartó fárasztó munka után pillanatok alatt veszíti el munkája gyümölcsét.

Szó mi szó ez bizony része a tibeti homokmandalák rituáléjának, mely az indiai vallások szimbóluma, különösen a buddhizmusé, ami a világegyetemet, annak sokszínűségét szimbolizálja. A mandalák elpusztítása pedig kifejezi a „minden mulandó” elvet, vagyis, hogy semmi sem tart örökké, mert a lét örök körforgásban van. Valami létrejön és elpusztul, majd újra ugyanez történik.

Az alábbi videóban egy három tibeti buddhista szerzetes készít mandalát egy héten keresztül. Nekünk persze nem kell ennyit várni, mert a munkát 8 percbe sűrítve láthatjuk. Indul a mandala.

A három szerzetes egyébként 5 napon keresztül dolgozott az alkotáson, méghozzá nem is Tibetben, hanem Észak-Karolina államban, az Egyesült Államokban. A mű elkészítéséhez hagyományos tibeti eszközöket használtak.

21414-9042280d2e26461ea0bc3819e9e02f45

Nos, lehet, hogy a gyönyörű homokmandalák nem időtállóak, abban talán egyetérthetünk, hogy gyönyörű művészeti ágról van szó, melyhez nagyon sok kitartás és türelem szükséges. Csak úgy ahogy mindenhez az életben.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez