“A fizetést nem Allahtól kapjátok, hanem a Párttól!”

A kínai pártvezetés ismét fe3lveszi a harcot a “nép ópiuma” ellen. A fő ellenség most az iszlám, mert az állam igencsak fél a radikalizálódó muszlim fiataloktól. A megoldást a vallási vezetők porig alázásában találták meg a helyi hatóságok – az hogy vicces táncra kényszerítették a vallástudósokat csak egy ötlet a sok közül.

Az arab eredetű imám szó szerinti jelentése „vezető”. Az iszlámban többféle jelentésben is szerepel. A szunniták köznapi szóhasználatában a mecsetekben imát vezető, vallásos tekintetben tapasztalt muszlimot jelöli.

A World Bulletin hírei szerint a fenti eset a héten, Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen történt, ahol főként muszlimok élnek. Az imámok kénytelenek voltak megesküdni, hogy nem fognak vallást tanítani a gyerekeknek, sőt azt mondják nekik, hogy az ima káros is lehet a lelkükre nézve.

Az újság értesülései szerint mindezeken felül az imámok egy szlogent voltak kénytelenek kántálni, ami nagyjából így szól: „a ország békéje, békét hoz a lélek számára is”. A közalkalmazottak számára a szlogen így hangzik: „a jövedelmünk a Kínai Kommunista Párttól, és nem Allahtól származik.”

A tanítónők arra kaptak utasítást, hogy a tanítás során tartsák távol a gyerekeket a vallástól és hittantól, és erre esküdjenek is meg. Jelenleg mintegy 13,4 millió muszlim él Hszincsiang területén, a teljes lakosság 22 millió fő. A területet Peking gyakran úgy tekinti, mint a terrorizmus melegágyát, ami ellen terrorellenes háborút indított tavaly.

Időközben az emberi jogi csoportok azzal vádolják a kínai kormányt, hogy rendszeresen megsérti az ujgur területen élők vallásgyakorlási-és szabadságjogait. Egyesek szerint a mostani eset kifejezetten a szabad vallásgyakorlás ellen szól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez