Miközben Trump Kínát bírálja, az emberei vígan üzletelnek a kínaiakkal

Anthony Scaramucci eladta befektetési cégét a kínai HNA konglomerátumnak, mely igen jó kapcsolatot ápol a Kínát kormányzó kommunista párttal. Donald Trump Anthony Scaramuccit akarja kinevezni kapcsolattartónak az üzleti világgal.

Ám a megerősítés késik, mert sokan kérdéseket tesznek fel Washingtonban: vajon a kínaiak nem azért vették-e meg Scaramucci cégét, hogy szerezzenek egy lobbistát Trump csapatában?

Jared Kushner, Trump veje is vígan üzletelt a kínaiakkal egészen a legutóbbi időkig. A New York-i ingatlanvállalkozó nemrég Donald Trump főtanácsadója lett a Fehér Házban. Azóta leadta a családi bizniszt, de édesapja, Charles tovább tárgyal a kínaiakkal nagy ingatlanbefektetésekről. Mi ez, ha nem befolyásolási kísérlet, miközben Trump bírálja a kínaiakat? Kína tavaly több mint 50 milliárd dollárt ruházott be az Egyesült Államokban. Olyan jellegzetes szimbólumok kerültek kínai tulajdonba mint például a Waldorf Astoria szálloda New Yorkban. Az amerikai elnökök ott szoktak megszállni, amikor New Yorkban járnak. Most már nem így van: a biztonsági szolgálat tart attól, hogy a kínaiak tulajdonában levő Waldorf Astoria szállodában a falnak is füle van.

A kínaiak 230 millió dollárt fizetnek Anthony Scaramucci nem különösebben értékes befektetési cégéért, melynek komoly veszteségei voltak az utóbbi időben. Nem lehet, hogy a kínaiak épp ezt akarják kihasználni? Eredetileg úgy volt, hogy Anthony Scaramucci Trump többi tanácsadójával együtt január 22-én leteheti az esküt. A New York Times úgy értesült, hogy Scaramuccit szándékosan kihagyták, amíg nem tisztázódnak az üzleti ügyei.

Scaramucci ugyanis Trump legtöbb tanácsadójához hasonlóan nem kér pénzt : évi 1 dollárért szolgál. Vajon a kínaiak nem azért fizetik túl a cégét, hogy őket szolgálja a Fehér Házban? Ez komoly vád Trump csapatában, ahol a Kína-ellenesség szinte kötelező. Persze a család itt is kivételt jelent: Trump lányunokája remek kínai kiejtéssel énekli a Holdújévet köszöntő hagyományos dalokat. A kínaiak odavoltak a gyönyörűségtől: a Trump unoka kínai dala a társasági oldalak egyik legkedveltebb videója manapság a Mennyei Birodalomban, ahol január vége óta folyamatosan ünneplik a Kakas most kezdődő évét.

Pekingben mindenekelőtt azt szeretnék tudni: Trump Kína-ellenessége mennyiben szerep? Mit akar valójában az új amerikai elnök, aki a kínai államfő régi amerikai barátját küldte nagykövetnek Pekingbe? A jó barát küldése jó jel, de minket valójában az üzenet érdekel! – írta nemrégiben a Global Times című, Pekingben megjelenő angol nyelvű lap, mely általában a legfelső vezetés véleményét tükrözi Kínában.

Fotó: Anthony Scaramucci / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez