50.000 nemiszerv-csonkításon átesett nő él Németországban

Egy új tanulmány szerint 30 százalékkal többen vannak most, mint két éve. Nagy részük afrikai országokból menekült Európába.

A német Családügyi Minisztérium hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint több tízezer nő él Németországban, akik áldozatai voltak a kegyetlen rituálénak, a genitiális csonkításnak. A tanulmány szerzői szerint 1600 és 5700 közé tehető azon lányok száma, akik azóta részesültek az illegális operációban, mióta Németországban élnek, a legtöbben azonban már csonkítva érkeztek az országba. Eritrea, Szomália, Egyiptom, Etiópia és Irak menekültjei között a legmagasabb azon nők száma, akik átestek a női körülmetélésként is ismert beavatkozáson – számolt be róla a The Local német kiadása.

Egy decemberi rendelet szerint a német hatóságok elvehetik azoknak a szülőknek az útlevelét, akiről azt feltételezik, hogy lányukat az operáció miatt viszik külföldre. Európa legtöbb országában ugyanis törvény tiltja a női nemiszerv-csonkítást, Afrikában és a Közel-Keleten azonban a mai napig élnek vele.

„A női nemiszerv-csonkítás súlyosan sérti az emberi jogokat. Felfoghatatlan fizikai fájdalmat és pszichológiai károkat okoz annak, akin végrehajtják.” – mondta Ralf Kleindiek, a Családügyi Minisztérium államtitkára.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez