Törökországban fejeztek le egy meleg szíriai férfit

Isztambulban találták meg fej nélküli holttestét.

Muhammad Wisam Sankari menekült volt, egy évvel ezelőtt érkezett a városba, és most éppen el akarta hagyni, mert veszélyben érezte az életét – írja a Newsweek. A barátai bukkantak rá a központi Yenikapi negyedben. Arról számoltak be a török LMBT jogvédő csoportnak, a kaosgl.org-nak, hogy különböző bandák korábban többször is megfenyegetették őket.

Egyikük, Diya azt mondja: rendszeresen zaklatják telefonon. “Mindegy, szíriai vagy vagy török, ha meleg vagy, mindenki célpontjává válsz. Szexelni akarnak veled, és ha nemet mondasz, üldözni kezdenek…Melyikünk lesz a következő?”

Rayan, egy másik barát arról számol be, hogy Sankarit többször késekkel és erőszakkal fenyegették férfiakból álló csoportok. Egyszer el is rabolták és megerőszakolták. “Korábban egy másik házban éltünk, de el kellett jönnünk onnét, csak azért, mert melegek vagyunk. Állandóan bámultak bennünket… Nagyjából öt hónappal ezelótt rabolták el Wisamot, itt, a városban. Egy erdőbe vitték, megverték, megerőszakolták. Meg is ölték volna, ha nem tud kiugrani az útra. Panaszt tettünk a rendőrségen, de semmi nem történt.”

A barátai csak az alsónadrágja alapján tudták azonosítani a fiatal férfit, annyira megcsonkították a testét. Most az ENSZ-t és a menekültekkel foglalkozó csoportokat bírálják, amiért nem tesznek többet az LMBT közösség veszélyeztetett tagjainak védelmében Törökországban.

Júniusban a török hatóságok a biztonság és a közrend védelmére hivatkozva betiltották a meleg büszkeség menetét Isztambulban. Egy csoport mégis az utcára vonult, tagjait gumilövedékekkel kergették szét a rendőrök, több embert, köztük külföldieket is előállítottak.

A homoszexualitás nem törvénytelen Törökországban, de jogvédő csoportok szerint gyakori az LMBT közösség tagjainak üldözése, megbélyegzése és a diszkrimináció.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez