Alkohol és erőszak nélkül – élet egy nők vezette bolíviai faluban

Maria Auxiliadorában az emberek betartják a szabályokat, melyeket ők maguk hoztak. A közösségben teljesen megszűnt a családon belüli erőszak.

Első ránézésre talán semmiben nem különbözik Maria Auxiliadora a többi bolíviai falutól, lakói azonban kezükbe vették az irányítást és igazi mintaközösséget hoztak létre. Annak ugyanis, aki szeretne a faluba költözni, be kell tartania a szigorú szabályokat: nincs alkohol és nincs erőszak.

A nők által vezetett kis település igazi oázis azoknak, akiknek életében korábban hétköznapi volt a családon belüli erőszak. Az alapítók célja az volt, hogy ezeknek a nőknek és gyermekeiknek nyújtsanak menedéket. Bár 2013-ban Evo Morales kormánya hozott egy törvényt, ami a nőket érő támadásokat célozta megfékezni – 30 év börtönnel büntethető az, aki gyilkosságot követ el –, a La Razón, Bolívia nemzeti lapja szerint az esetek csupán egyötödében szabtak ki börtönbüntetést a támadókra.

Maria Auxiliadora húsz éve segíti az oda költöző családokat, és ez idő alatt a békés együttélés mintája lett a dél-amerikai országban. Jelenleg 420 család él a közösségben és mindenféle támogatást megkapnak a falu vezetésétől, hogy rendezzék a családon belül felmerülő problémáikat. Közös foglalkozásokat szerveznek, ahol a nők és a férfiak is tanulhatnak, ezen kívül stabil otthont is jelent az embereknek a falu, ahol nem kell attól tartaniuk, hogy egyik napról a másikra megemelkedik a lakbér.

„A nők azt mondják: amikor máshol éltek, megütötte őket a férjük, de az itteni szabályok miatt felhagyott az ivással és soha többet nem mert hozzájuk érni” – mesélte Rose Mary Irusta Perez, a település egyik alapítója a LatinAmericanPost-nak.

Persze nem mindenki változik meg egyik napról a másikra, arra is volt példa, hogy a falun belül bántalmaztak egy nőt, a támadónak azonban komoly büntetéssel kellett szembenéznie: az egész falu odagyűlt a család házához, kirángatták a férfit és kitaszították a közösségből. Az ott élők szerint az összefogásban rejlik a közösség ereje, hiszen figyelnek egymásra és közbelépnek, ha kell. Ez pedig sokkal eredményesebb, mint azok a fentről hozott törvények, amelyeknek a megszegése sokszor nem jár következménnyel.

A fotó illusztráció

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez