“Csak a tengeri kijáratról tárgyalunk!”

David Choquehuanca bolíviai külügyminiszter határozott nyilatkozatban válaszolt Chile, a két ország közötti, 1978-ban megszakadt diplomáciai kapcsolatok újrafelvételére tett javaslatára.

A bolíviai külügyi tárca vezetője, Evo Morales államfő és Rubén Costas, Santa Cruz kormányzójának társaságában állt a kamerák elé, ismertetve a többnemzetíségű állam hivatalos álláspontját. Choquehuanca elmondta, hogy La Paz akkor hajlandó Santiagóval újra felvenni a diplomáciai kapcsolatokat, ha a tárgyalások alapját a bolíviai tengeri kijáratát kérdésének megoldása előzi meg.

Heraldo Muñoz chilei külügyminiszter korábban kormánya abbéli szándékát fejezte ki, mi szerint Chile készen áll a diplomáciai kapcsolatok feltétel nélküli újra felvételére, és hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a bolíviai féllel.

A békülékeny chilei javaslat ellenére Choquehuanca szerint Santiago “nem mutat hajlandóságot” a két ország közötti valós párbeszéd előmozdítására. A hivatalos bolíviai álláspont szerint a kompromisszumképtelen chilei diplomácia vaskalapossága a fő oka annak, hogy a két ország közötti területi vita a hágai Nemzetközi Bíróság előtt kötött ki.

A chilei gesztusnak Ferenc pápa bolíviai látogatása ad aktualitást, mivel a csendes-óceáni kikötőitől megfosztott ország Chilével szemben támasztott területi követelésének ügyéről meglehetősen diplomatikusan nyilatkozó egyházfő a kérdés békés és tárgyalásos megoldására szólította fel a feleket.

A hivatalos bolíviai álláspont szerint Ferenc pápa támogatásáról biztosította La Paz-t, míg a chilei külügy azon nézetének adott hangot, mely szerint akkor van lehetőség a két ország közötti diplomáciai párbeszédre, ha azok tárgyát nem képezi Chile területi integritásának megbontása.

A chilei külügyminiszter hangoztatta, hogy a 21. században, Bolíviának megfelelő politikai hajlandóságot kellene mutatnia a 19. századi probléma megoldására és az 1879-óta húzódó területi vita megoldására.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez