Che Guevara hóhérának lánya lett Bolívia első tábornokasszonya

A Reque Terán vezetéknév Bolíviában sokaknak ismerősen csenghet. 1967-ben ugyanis Luis Reque Terán százados vezette a történelem talán leghíresebb gerillájának, Che Guevarának az elfogására indított hadműveletet. A sors különös fintora folytán a Reque család másik férfi tagja, Mario Terán lőtte agyon Guevarát La Higuera iskolája mellett. Most pedig, mintegy ötven évvel az ominózus akció után Gina Reque Teránt a bolíviai fegyveres erők első női tábornokává léptették elő.

Arról már nem is beszélve, hogy a tábornoki – vagy marsall – botot az andoki új vonalas szocializmus vezéralakja, Evo Morales bolíviai államfő adta át Gina Reque Teránnak.

Latin-Amerikában Reque Terán asszony igencsak úttörőnek számít, hiszen a kontinens fegyveres erőiben szolgáló katonák alig 4%-a kerül ki papíron a gyengébb nem képviselői közül. Venezuelában egy tábornok és egy admirális hölgy szerepel a szép katonai karriert befutott nők rövid listáján, Chilében pedig egy katonai rendőr tábornok törte meg a hadseregben a férfiak egyeduralmát.

Bolívia esetében csak a rendőrség kötelékében szolgálnak nők tábornoki rangban, Reque Terán példája már csak azért is rendhagyó, mert a hölgy jelenleg az egyetlen olyan nő, aki aktív harci alakulatnak vezényel.

“Nőként rendkívül hálás és büszke vagyok erre a lehetőségre. Kislány koromtól – szüleim példáját követve – katonai pályára készültem”

– mondta Reque Terán az El Día bolíviai napilapnak.

Bolíviában kezdetben 1978-tól 1985-ig tanulhattak nők a katonai főiskolákon, azonban 1985-ben a katonai diktatúra alatt ismét kitiltották őket az intézményből. Reque Terán éppen ebben az időszakban végezte el az iskolát húsz másik hölgy társaságában a légierő La Paz-i kiképzőközpontjában.

Az iskola csak 2003-ban nyílt meg újra a női diákok előtt, és azóta az integrációjuk a fegyveres erők kötelékébe – legalábbis a generális hölgy szerint – hétmérföldes léptekkel halad.

“Ma Bolíviában a hadseregben és egyéb fegyvernemeknél szolgáló nőket nem éri megkülönböztetés” – állítja a tábornok.

Reque Terán egyébként oszlopos tagja a bolíviai vezérkarnak, egy egyenruhás felesége és két gyerek anyja.

Bolíviában kiugróan gyakori a nők sérelmére elkövetett bűncselekmények száma, bár az elmúlt években – az egyébként 50%-ban női képviselőkből álló törvényhozás – a nők és fiatal lányok védelmét szolgáló jogszabályok sokaságát fogadta el. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez