EU – az USA ne avatkozzon az Unió ügyeibe

Federica Mogherini erről Washingtonban beszélt, ahol találkozott az új amerikai diplomácia vezetőivel: Rex Tillerson külügyminiszterrel, Michael Flynn tábornok nemzetbiztonsági tanácsadóval és Jared Kushnerrel. Ez utóbbi Donald Trump veje és egyben legbefolyásosabb tanácsadója a Fehér Házban.

Sajtóértekezletén Federica Mogherini kijelentette: mi sem avatkozunk bele az Egyesült Államok ügyeibe, és arra számítunk, hogy az USA sem teszi ezt Európában!

Donald Trump, aki a külföldi vezetők közül elsőként Theresa May brit miniszterelnököt fogadta a Fehér Házban, sietett kijelenteni: a Brexit csodálatos dolog! Hozzátette: az USA arra törekszik, hogy különlegesen szoros kapcsolatot hozzon létre Washington és London között. Az EU “külügyminisztere” lehűtötte ezeket a reményeket, mondván: a Brexit egy folyamat, amely még meg sem kezdődött! Ha megkezdődnek a tárgyalások, akkor azok optimális esetben is legalább két évig tartanak. Addig az EU-nak 28 tagja lesz. Washington és London nem köthet új szerződést, csak azután, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

A másik probléma, mely szembeállítja jelenleg Washingtont és Brüsszelt, a Breitbart internetes hírügynökség európai ténykedése. Ez a hírügynökség, mely gyakran ad teret rasszista és szélsőjobboldali nézeteknek, nagy szerepet játszott Donald Trump választási sikerében. Főnöke, Steve Bannon jutalmul főtanácsadó lett a Fehér Házban. Még a nemzetbiztonsági tanácsba is bekerült!

A Breitbart pedig megkezdte a nyomulást Európában: aktívan kampányol Brüsszel ellen. Maximálisan helyesli a gyors brit kilépést az EU-ból, és mindenütt támogatja az unióellenes pártokat és szervezeteket. Ez különösen Franciaországban és Németországban jelent gondot. Az EU e két kulcsállamában idén választásokat tartanak. Az Unió ellenfelei egyelőre kisebbségben vannak, de a befolyásuk növekszik. Trump megválasztása sokat javított a helyzetükön. Obama az erős amerikai-európai kapcsolatok híve volt, míg Donald Trump számára Amerika az első. Az EU “külügyminisztere” arra hívta fel Trump diplomatáinak a figyelmét: az USA-nak is érdeke egy jól működő Európai Unió, amely a maga 500 milliós piacával fontos tényező a globális gazdaságban.

Fotó: Federica Moreghini és Rex Tillerson Washingtonban / Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez