Theresa May Trumpnak: működjünk együtt Putyinnal, de legyünk óvatosak!

Az új amerikai elnök első külföldi vendége a Fehér Házban Theresa May brit miniszterelnök volt. Donald Trump üdvözölte a Brexitet, a brit kilépési szándékot az Európai Unióból. Szombaton az amerikai elnök telefonon tárgyal Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Korábban Donald Trump úgy nyilatkozott, hogy neki nagyon szimpatikus az orosz elnök. Közös sajtóértekezletükön Theresa May arra figyelmeztette Trumpot, amit annak idején Ronald Reagan elnök mondott Oroszországról. Amikor a nyolcvanas években a konzervatív republikánus elnök Gorbacsov orosz elnökkel tárgyalt a fegyverzetkorlátozásról, akkor egy régi orosz közmondást idézett: bízz a tárgyaló partnerben, de azért ellenőrizd is őt! Theresa May ugyanezt javasolta Trumpnak: működjön együtt Oroszországgal, de legyen óvatos!

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: Trump 100%-ig támogatja a NATO-t. Korábban az új amerikai elnök gyakran nyilatkozott úgy, hogy az észak-atlanti szervezet elavult. May miniszterelnök állást foglalt a minszki megállapodás betartása mellett. Hangsúlyozta: addig fenn kell tartani a szankciókat Oroszország ellen, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki határozatokat Ukrajnával kapcsolatban. Trump erről annyit mondott: egyelőre nem látja módját annak, hogy a szankciókat enyhítsék Oroszországgal szemben.

Szombaton Trump telefonon eszmét cserél Putyinnal. Ez lesz az első beszélgetés az amerikai és az orosz elnök között. Előfordul, hogy valakit szimpatikusnak találok az első látásra, de azután megváltozik a véleményem – mondta Trump Putyinnal kapcsolatban a sajtóértekezleten. Diplomáciai tudósítók szerint az amerikai elnök elsősorban Oroszországról kíván beszélni a német kancellárral és a francia elnökkel. Merkel és Hollande fontos szerepet játszott a minszki határozatok létrehozásában. Végül Donald Trump megígérte Theresa May brit miniszterelnöknek, hogy még az idén ellátogat Angliába.

Fotó: Fox News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez