Az orosz szál – máris lemondott Trump nemzetbiztonsági tanácsadója

Soha ilyen gyorsan nem távozott a kinevezése után fontos tanácsadó a Fehér Házból, mint Michael Flynn tábornok.

A katonai hírszerzés egykori főnöke Trump híve volt az első perctől fogva. Az elnök védelmezte is, ameddig tehette, de a Washington Post leleplezései tarthatatlanná tették helyzetét. Flynn tábornok javítani akarta a kapcsolatot Oroszországgal, többször találkozott korábban Putyinnal is, aki fiatalabb korában maga is a titkosszolgálat munkatársa volt. Épp a túl jó orosz kapcsolatai miatt került az amerikai sajtó kereszttüzébe.

Miről beszélt Flynn tábornok a washingtoni orosz nagykövettel?

Obama elnök szankciókat rendelt el Moszkvával szemben azt követetően, hogy a titkosszolgálatok jelezték: orosz hackerek Trump érdekében beavatkoztak az elnökválasztási versenybe. A távozó amerikai elnök emiatt orosz diplomatákat utasított ki. Putyin- meglepő módon – nem reagált. Miért nem? A Washington Post szerint azért, mert Flynn tábornok megnyugtatta az orosz nagykövetet: amint Trump hatalomra kerül, azonnal megváltoznak a dolgok Washingtonban! Csakhogy az amerikai törvények szerint a leendő elnök munkatársainak nincs joguk külföldiekkel konkrét ügyekről tárgyalni mindaddig, amíg főnökük nem tette le az esküt a Fehér Házban. Flynn elismerte, hogy beszélt telefonon az orosz nagykövettel, de azt állította: a szankciókról nem volt szó! Pechére a titkosszolgálat rögzítette a beszélgetést. A Washington Post megírta, hogy Flynn hazudott. Ezt követően a napjai meg voltak számlálva a Fehér Házban. Végül Trump úgy döntött: nem védelmezi tovább nemzetbiztonsági tanácsadóját.

Mi lesz most az Oroszország-politikával?

A Washington Post szerint a nemzetbiztonsági tanácsadó nemzetbiztonsági kockázatot jelentett, éppen túl jó orosz kapcsolatai miatt. Utóda valószínűleg nem fog ennyire lelkesedni Putyinért. Trump beszélt már telefonon Putyinnal. A hírek szerint előkészítették a csúcstalálkozót valahol Szlovéniában – a First Lady szülőföldjén. Ez a folyamat most valószínűleg egy kissé lelassul, mert óriási a nyomás Trumpra: ne változtasson igazán az USA Oroszország-politikáján! A republikánus McCain szenátor, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke egyenesen azzal fenyegette meg Trumpot: ha enyhíti a szankciókat Moszkvával szemben, akkor törvényjavaslatot nyújt be, hogy ezt megakadályozza. A republikánusok hagyományosan meglehetősen oroszellenesek, így nem lehetetlen, hogy a washingtoni kongresszus meg is szavazna egy ilyen törvényt. Ezt pedig Trumpnak is tiszteletben kell tartania. Washingtonban tehát meglehetősen kaotikusan indul Trump elnöksége, amely most komoly csapást szenvedett el azzal, hogy az elnöknek búcsút kellett mondania nemrég kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadójától.

Fotó: Michael Flynn / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez