Trump: nemzeti érdekünk az együttműködés Oroszországgal

Ezt hangoztatta az USA új elnöke, aki ezúttal az őt támogató Fox News-nak adott interjút.

Trump megismételte korábbi véleményét: nagyra becsüli Vlagyimir Putyint. “De hisz ő gyilkos” – vetette közbe a riporter. “Putyin utasítására öltek meg ellenzéki politikusokat és újságírókat Oroszországban.” Miért, mit gondol, mi olyan ártatlanok vagyunk?! – kérdezett vissza Donald Trump jogos cinizmussal.

Az amerikai republikánusok igen nehezen fogadják el azt, hogy Trump békülni szeretne Moszkvával. John McCain szenátor korábban kijelentette: ha Trump elnöki rendeletben kívánja feloldani a szankciókat Oroszországgal szemben, akkor ő törvényt készít elő a kongresszusban, hogy ezt megakadályozza! Washington azért rendelt el szankciókat Oroszországgal szemben, mert Moszkva az ukrajnai válság kellős közepén annektálta a Krím-félszigetet. Putyin arra hivatkozott, hogy 1954 előtt a Krím Oroszország része volt, és a lakosság döntő többsége ma is orosz. A Krímben népszavazást tartottak, és a többség arra szavazott, hogy csatlakozzanak Oroszországhoz.

Az Obama adminisztráció diplomáciájának egyik fő célja volt Moszkva befolyásának a visszaszorítása Európában. Ezért igen aktívan támogatták a fordulatot Kijevben, és amerikai csapatokat küldtek Lengyelországba. Trump szerint Washingtonnak törekednie kellene az együttműködésre Oroszországgal, elsősorban azért, hogy megállítsák az iszlamista terrorizmust. Szíriában az USA Aszad elnök ellenfeleit támogatta, akik között sok dzsihádharcos is volt. Oroszország segítségével Aszad csapatai nemrég visszafoglalták Szíria egykor legnagyobb városát, Aleppót. Béketárgyalások kezdődtek Asztanában (Kazahsztán), de ezekre az Egyesült Államokat nem hívták meg. A szíriai feleken kívül Oroszország, Törökország és Irán próbálja lezárni a polgárháborút Szíriában, mely már hatodik éve tart, és több százezer ember halálához, több millió ember meneküléséhez vezetett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez