Német-orosz csúcs és Putyin-Trump telefonbeszélgetés

Bár Szocsiban, a Fekete tenger partján találkozik Angela Merkel kancellár és Vlagyimir Putyin elnök, de enyhülésről szó sincs – írja a Kommerszant című moszkvai lap.

A kancellárasszony két éve járt utoljára Oroszországban, amikor részt vett a Győzelem napi ünnepségeken Moszkvában. Merkel akkor nem ment el a katonai díszszemlére és keményen bírálta Oroszországot a Krím annektálása miatt. Németország az Unió más tagállamaihoz hasonlóan szankciókat alkalmaz Oroszországgal szemben a Krím miatt. Csakhogy ezek a szankciók nem éppen eredményesek. Ezért Merkel látogatása mindenképp változást sejtet a nyugati hatalmak álláspontjában.

Putyin elnök közben telefonon tárgyal Donald Trumppal is. Ezt közölte Dmitrij Peskov szóvivő a Ria hírügynökséggel. Angela Merkel nemrég járt Washingtonban, így első kézből informálhatja Putyin elnököt. A kancellárasszony és az orosz elnök kapcsolata kifejezetten jó: mindketten beszélik a másik nyelvét. Angela Merkel az NDK ösztöndíjasa volt Leningrádban, a mai Szentpéterváron. Vlagyimir Putyin pedig a KGB tisztjeként sokáig az NDK-ban szolgált. Németország, mint az EU vezető tagállama mindig is kiemelkedően fontos partner volt Moszkva számára. Földgázellátását Németország továbbra is Oroszországra alapozza, ezért a hosszútávú gazdasági kapcsolatok szilárd alapokon nyugszanak.

Merkel-Putyin találkozó Moszkvában, 2002-ben.
Merkel-Putyin találkozó Moszkvában, 2002-ben.

Merkel kancellár a hétvégén Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban járt. A Közel-Kelet Putyin számára is fejtörést okoz, mindenekelőtt a sziriai válság miatt. Peskov szóvivő szerint elsősorban erről beszélgetnek majd Trump elnökkel, de minden bizonnyal szóba kerül majd Ukrajna és Észak-Korea is. Oroszország és az USA kapcsolatai a mélyponton vannak, annak ellenére, hogy Moszkvában változásra számítottak: bíztak abban, hogy Trump komolyan veszi választási ígéreteit és megegyezik Oroszországgal. Egyelőre azonban Trump az USA legnagyobb katonai költségvetését akarja elfogadtatni és ehhez szükséges indoklás az orosz fenyegetés. Merkel kancellár talán közvetíthet Moszkva és Washington között Szocsiban, ahol Putyin elnökkel találkozik.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez