A terrorizmus elleni közös harcról tárgyalt Trump Putyinnal

Legalábbis Washingtonban ezt hangsúlyozta az a rövid közlemény, melyet a két elnök első beszélgetéséről kiadtak. Moszkvában részleteket is közöltek, amikor megnevezték a főbb témákat.

Az első helyen az oroszok is a terrorizmusellenes közös harcot emelték ki, de ezenkívül közölték, hogy Putyin és Trump megvitatta a közel-keleti helyzetet, a nukleáris egyensúlyt, a koreai kérdést és Ukrajna sorsát is. Ez utóbbival kapcsolatban figyelemreméltó, hogy egyik fél sem említette az Oroszország elleni nyugati szankciókat, melyeket épp Ukrajna miatt hoztak a NATO-tagállamok.

John McCain republikánus szenátor, a fegyveres erők bizottságának elnöke megfenyegette Trumpot: ha elnöki hatalmával élve enyhíti vagy megszünteti a szankciókat Oroszországgal szemben, akkor akciót indít a törvényhozásban azért, hogy a büntetőintézkedéseket foglalják törvénybe! Ezeket ugyanis az elnök sem bírálhatja felül az Egyesült Államokban. Korábban Moszkvában nagy reményeket fűztek Trump megválasztásához, de mostanra kiderült: gyors változás aligha várható az USA diplomáciájában.

Washingtonban egyébként közölték: Abe Sinzo hamarosan az USA-ba látogat. A japán kormányfő volt az első külföldi államférfi, aki találkozott Donald Trumppal, röviddel annak választási győzelme után. Az még nem volt hivatalos találkozó, de jelezte: Trump számára Japán fontos szövetséges! Mindez figyelmeztetés Oroszországnak és Kínának, hogy az Egyesült Államok nem kívánja felülvizsgálni alapvető stratégiai kapcsolatait – pedig választási kampánya során Donald Trump még gyakran utalt erre…

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez