Angela Merkelt virágcsokorral köszöntötte Putyin Szocsiban – videó

Az orosz elnök igazán igyekezett a gáláns vendéglátó szerepében feltűnni, hiszen azt akarta elérni: együtt lépjenek fel a nyugatiak Oroszország elleni szankcióival szemben.

Putyin még arra is ügyelt, hogy kedvenc kutyáit ne mutassa meg a kancellár asszonynak, aki – amint ez a korábbi látogatások során kiderült – fél tőlük. Az Rt.com ezenkívül azt is fontosnak tartja megemlíteni, hogy Merkel és Putyin ezúttal oroszul társalgott. Mindketten jól beszélik a másik nyelvét, hiszen a kancellár fizikus tanulmányait részben Leningrádban folytatta (ma Szentpétervár), Putyin elnök pedig a KGB kötelékében az NDK-ban szolgált a nyolcvanas évek során.

Mindketten fontosnak tartják a két állam közötti együttműködést, különösen most, hogy megindult az Északi Áramlat 2 gázvezeték építése Németországban, a Balti-tenger partján. A gázvezeték olyan nagy mennyiségű orosz földgázt juttat majd el Németországba, hogy az EU gázelosztó rendszerének a központja ott lehet. Ezt sokan kifogásolják: a leghangosabban Kijevben, Varsóban és Washingtonban tiltakoznak. Ukrajnában azért, mert a két orosz vezetékkel, mely a Balti-tenger alatt szállít földgázt Németországba, az ő tranzitszerepük alaposan leértékelődik. Varsóban ugyanezt kifogásolják, de ezenkívül felróják Berlinnek a túlságosan nagy gázfüggést Oroszországtól.

Ugyanezt kifogásolja Donald Trump is, aki tavaly nyíltan beszélt erről Varsóban, amikor ott 16 közép- és kelet-európai szövetséges állam vezetőivel találkozott. Trump mindjárt ajánlotta is az orosz földgáz helyett az amerikai cseppfolyósított földgázt. A lengyelek egyből jelentkeztek is, és már épül a speciális kikötő, mely lehetővé teszi az amerikai cseppfolyósított földgáz fogadását lengyel földön. Washingtonban az energiaminisztérium helyettes államtitkára egyenesen megfenyegette az oroszokat és a németeket: lehet, hogy az Északi Áramlat 2 miatt amerikai szankciókkal kell számolniuk.

Merkel és Putyin éppen ennek a kivédéséről tárgyalt Szocsiban, ahol különben is Trump-ellenes egységfrontot akarnak létrehozni – Irán ügyében. Mind Németország, mind Oroszország ragaszkodik az iráni atomalkuhoz. A többi aláíró állam képviselőivel együtt a jövő héten találkoznak Bécsben, hogy megvitassák, hogyan lehetne megmenteni az iráni atomalkut. Az USA természetesen nem lesz jelen, de Washingtonban aggodalommal figyelik, hogy az EU, Oroszország és Kína egységesen lép fel egy ügyben az Egyesült Államokkal szemben. Lehet, hogy Trump az iráni döntéssel saját magát szigetelte el?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez