Putyin óva inti Izraelt a szíriai beavatkozástól

Veszélyes lehet, ha Izrael tovább folytatja katonai akcióit Szíriában – figyelmeztette az orosz elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

Az izraeli légierő nagy erőkkel támadta Szíriát szombaton azt követően, hogy lelőttek egy iráni drónt a zsidó állam légterében. A szíriai légvédelem egy izraeli F16-os harci gépet lelőtt. Szíria légvédelmét orosz rakétarendszer látja el, ezért az izraeli akciók során fennáll a konfliktus veszélye Izrael és Oroszország között. Benjamin Netanjahu sajtóértekezletén elmondta: Irán támadására válaszul hajtották végre a légicsapást Szíriában. Az izraeli kormányfő azt is megerősítette: az oroszokkal minden ilyen akció előtt egyeztetnek, nehogy közvetlen konfliktus alakuljon ki Izrael és Oroszország között Szíriában.

Az izraeli miniszterelnök tárgyalt Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel is a szíriai helyzetről. Washington teljes támogatásáról biztosította Izraelt. Az Egyesült Államok szövetséget szervez a Közel-Keleten, melyben Izrael és Szaúd-Arábia játssza a főszerepet. Oroszország viszont azt a szövetséget támogatja, melyet Irán, Szíria és a libanoni Hezbollah alkot. A két szövetség többé kevésbé nyílt háborút folytat egymással Szíriában és Jemenben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez