Háború lehet Izrael és Irán között? Izraeli rakétatámadás egy iráni bázis ellen Szíriában

Szombaton hajnalban az izraeli légierő az Al Kiswa katonai támaszpontot támadta Damaszkusz közelében. A szíriai légvédelem rakétákat lőtt ki, és két izraeli rakétát megsemmisített – közölte az állami televízió.

Néhány napja a BBC riportot sugárzott arról, hogy Irán berendezkedik az Al Kiswa támaszponton, amely mindössze 13 kilométerre van Damaszkusztól.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Avigdor Lieberman hadügyminiszter többször is megerősítette: nem tűrik el, hogy Irán katonailag berendezkedjen Szíriában, mely szomszédos Izraellel. Irán nem ismeri el a zsidó állam létét sem, ezért stratégiai ellenségnek tartják Jeruzsálemben. Netanjahu miniszterelnök, amikor Szocsiban Putyin elnökkel tárgyalt, akkor megpróbálta elérni, hogy Oroszország tartsa távol Iránt Szíriától. Moszkva nem tett eleget Izrael kérésének. Lavrov orosz külügyminiszter nemrég közölte: Oroszország szerint Iránnak joga van katonailag berendezkedni Szíriában. Ennek most azért van különleges jelentősége, mert a szír főváros rakétavédelmét az oroszok látják el. Izraeli akciók idején előzetes egyeztetésre van szükség, nehogy közvetlen katonai konfliktus alakuljon ki a két állam között.

Ebből háború is lehet Izrael és Irán között – írja az ellenzéki Haaretz. Az izraeli fegyveres erők vezérkari főnöke nemrég – a történelem során először – hosszú interjút adott egy lapnak Szaúd-Arábiában. Ebben kifejtette: a két állam közös ellensége Irán. Ezért Izrael kész arra, hogy megossza információit Szaúd-Arábiával Iránt illetően. Az izraeli vezérkari főnök utalt arra, hogy az Egyesült Államok támogatásával Izrael és Szaúd-Arábia elég erős lehet ahhoz, hogy szembeszálljon Iránnal. A probléma csak az, hogy Irán rendszeresen egyezteti terveit Oroszországgal és Törökországgal…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez