Tényleg megölték az észak-koreai diktátor féltestvérét

Dél-Koreában most megerősítették azt, amiről már korábban felszálltak a hírek. Malajziában meggyilkolták az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un féltestvérét.

Kim Dzsong Namot megmérgezték Kuala Lumpur repterén, még hétfőn. Egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy kik és miért.

A dél-koreai elnök azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy Phenjan áll a háttérben, akkor újabb fény derül az észak-koreai rezsim brutalitására és embertelen természetére. 2013-ban Kim Dzsong Un a nagybátyját végeztette ki.

Észak-Korea nem kommentálta a gyilkosság hírét, de malajziai nagykövetségéről többen is megjelentek a kórházban, ahova Kim Dzsong Nam holttestét vitték. A támadás akkor történt, amikor a diktátor féltestvére hétfőn fel akart szállni egy Makaóba tartó gépre. A halálhírt csak kedden közölték.

Malajzia rendőrfőnöke azt mondja, még tart a nyomozás, a halottkémek sem végeztek még a vizsgálattal. A személyazonosságot sem tudták még hivatalosan megerősíteni, a férfi ugyanis más névre szóló útlevéllel utazott. Ami egyébként nem először fordult elő. A rendőrök most a reptér biztonsági kameráinak felvételeit tanulmányozzák. Már közzétettek képeket a médiában, melyeken két nő látható Kim mellett, akik később taxival távoztak a reptérről.

Magukat megnevezni nem kívánó amerikai kormányforrások szerint észak-koreai ügynökök mérgezhették meg a vezető féltestvérét. A dél-koreai titkosszolgálat igazgatója arról beszélt képviselőknek, hogy Phenjan már évek óta végezni akart Kim Dzsong Nammal, ám ő Kína védelme alatt állt.

Hogy pontosan hogyan történt a támadás, arról különböző tanúvallomások láttak napvilágot. Egyesek szerint valami vegyi anyaggal fröcskölték le a férfit, míg mások azt állítják, hogy rongyot szorítottak az arcára. De az a hír is járja, hogy az anyagot beleinjekciózták.

Kim Dzsog Nam a néhai kommunista diktátor, Kim Dzsong Il elsőszülött fia volt, állítólag házasságon kívül született egy színésznővel folytatott kapcsolatból. Régóta külföldön élt. Többször bírálta az észak-koreai vezetést, 2012-ben egy könyvben azt idézték tőle, hogy szerinte fiatalabb féltestvére, Kim Dzsongun híján van a vezetői képességeknek. De azt is hangoztatta mindig, hogy nem pályázik a helyére.

Mindazonáltal állítólag nem most először próbálták eltenni láb alól. 2012-ben egy Dél-Koreában bebörtönzött észak-koreai kém azt vallotta, hogy tervet készítettek az elgázolására.

Fotó: Facebook

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez