Fényképek alapján segít bárhol hazatalálni ez a magyar alkalmazás

Valószínűleg Odüsszeusz sem bolyongott volna annyit, ha egy magyar fejlesztésnek hála haza tudott volna találni egyszerűen egy ithakai szelfi segítségével.

Okostelefon, digitális navigáció és a NaviCard híján azonban sajnos maradt a bolyongás, nekünk viszont már más lehetőségeink vannak. A NaviCard nem a navigációs rendszerek babérjaira tör, hanem kiegészíti azokat. Nem felvált valamit, hanem hozzátesz. Szabó Lászlóval, a NaviCard alkalmazás létrehozójával beszélgettünk arról, hogyan is segít nekünk ez az alkalmazás biztosan megtalálni azt, amit keresünk.

Szinte magától értetődően egyszerű ötlet, mégis ebben rejlik újszerűsége: fényképek alapján segít tájékozódni. Mit kell tudni a NaviCard használatáról?

Egy univerzális fénykép alapú navigációs megoldásról van szó, melynek célja, hogy egy kép segítségével útvonalat tervezzünk egy adott célállomáshoz – legyen szó akár nyomtatott, akár tévéképernyőn vagy mobileszközön megjelenő fotóról. Ezek mind képesek arra, hogy a navigációs rendszernek megadják a célpontot.

unnamed-4

Honnan jött az ötlet a fénykép alapú navigációhoz?

A fejlesztés elődje egy kártyaolvasó szerkezet volt, amibe egy kis kartonkártyát kellett behelyezni, ennek segítségével lehetett elnavigálni az adott desztinációhoz. Ez egy végtelenül egyszerű készülék volt, amely összesen egy operációt igényelt: berakni a kártyát, majd a gép erről olvasta le a koordinátákat. Az okostelefonok előtti korszakban ez volt az egyetlen lehetséges formátum. Mindez kifejezetten turisztikai célra készült. A technológiák gyors fejlődése során megjelentek az okostelefonok, szinte adta magát az ötlet, hogy az ekkor már idejét múlt kártyaolvasókat felváltsák a mobilok.

Magának a kártyaformátumnak azonban volt egy taktikus oldala is: elég csak a Minicards kártyákra gondolni, amellyel valószínűleg már mind találkoztunk nyaralásaink során. A Minicards lényege, hogy segítséget nyújtanak a turistáknak a tájékozódásban. A különböző szállodák és hostelek előtereiben kihelyezett standok kínálják ingyen ezeket a kis kártyákat, amelyeken főleg turisták számára ajánlanak látványosságokat és szolgáltatásokat a vidámparkoktól kezdve a botanikus kerteken át a bárokig mindent.

Annak ellenére, hogy az okostelefonok korát éljük, a kétezres évek elején elindult holland szolgáltatás nagy sikernek örvend, több mint 30 országban működik, évente 200 millió kártyát bocsát ki. Ezeken megtalálhatók a főbb információk az egyes látnivalókról, sokszor árengedménnyel együtt – ha bemutatod a kártyát az adott helyen, kedvezményben részesülsz. A turisták mellett egy másik felhasználótípust is megcéloznak: a sokat utazó üzletembereket, akiknek ezek a kártyák adnak tippet, hogy üzleti útjuk során mivel üssék el szabadidejüket. A siker pedig magáért beszél – a Minicards kártyák egyes cégek számára 70%-os forgalomnövekedést hoztak.

Nagyon erősen célzott reklám ez, mégis önszántukból veszik magukhoz az emberek, hiszen számukra is különösen hasznos.

A NaviCard ehhez hasonló koncepcióval rendelkezik, nem véletlen tehát, hogy létrejött az együttműködés a Minicardssal – tavaly óta a kártyák kiegészültek a NaviCard által használt kóddal.

unnamed-2

A turisták számára talán az egyik legkényesebb pont a navigáció tekintetében az, hogy hiába az okostelefon, ha nincs internetkapcsolat. A NaviCard offline módon is segít elnavigálni célunkhoz?

Magához a NaviCardhoz nem kell internetkapcsolat, hiszen az alkalmazás annyit tesz, hogy felismeri a kódot, ehhez pedig nem kell online kapcsolat. Az, hogy a navigáció működik-e offline is, a felhasználó által használt navigációs rendszeren múlik – ma már rengeteg olyan alkalmazás van, amely nem igényel internetkapcsolatot. Talán nem ismeri mindenki, de a sokak által használt Google Mapsnek is van egy olyan funkciója, hogy online le lehet tölteni a térkép egy darabját, és azt internetkapcsolat híján is elő lehet hívni. Ismerőseim tapasztalatai azt mutatják, hogy például Kínában valóban igazi mentőöv egy turista számára az alkalmazás, mivel ott egyes területeken nincs igazán más alternatíva a navigálásra.

Milyen további lehetőséget kínál ez az alkalmazás?

Mindemellett egy nagyon hasznos lehetőséget is tartalmaz a NaviCard – ez az ún. offroad opció, az úton kívüli változat. Sajátos iránytű ez, ám nem észak felé mutat, hanem úti célunk felé. Ezt a képernyőn található kis nyíl piktogram jelöli, amely nemcsak az irányt, de a távolságot is mutatja. Olyan esetekben tud nagyon hasznos lenni, amikor mondjuk egy különleges természeti képződményt keresünk – egy puszta közepén is méterre pontosan odanavigál minket. Ha idegen helyen az érkezéskor lefotózzuk a szállásunkat, parkolóhelyünket, a fotó és az offroad opció segítségével bármikor vissza tudunk találni.

unnamed-3

Emellett a kép alapú navigálás a nyelvi akadályokat is áthidalja – egy japán turistának például nem sok segítség a Halászbástya szó, fotó alapján viszont sokkal könnyebben tudják használni az okostelefon navigációs rendszerét.

Az alkalmazásnak elérhető ingyenes és fizetős változata is. Milyen pluszt kínál a prémium verzió?

Az ingyenes változattal nem titkolt célunk, hogy minél szélesebb körben ki tudják próbálni a felhasználók az alkalmazást. A fizetős verzióban további csábító funkciók vannak: például a saját fotók általi navigáció. Jelenleg nagyjából 32 ezer felhasználója van az alkalmazásnak, ezt a számot szeretnénk növelni a hasznos funkciókkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez