Besztercebányán megvertek egy francia egyetemistát – a bőrszíne miatt

Az Erasmus-ösztöndíjas francia egyetemistát egy éjszakai szórakozóhelyen érte a támadás Szlovákiában.

A 31 éves tettest elfogták és bíróság elé állítják. Ő lesz az első olyan vádlott, akit egy nemrégen elfogadott törvény alapján állítanak bíróság elé. Ez az új törvény elítéli a szélsőséges cselekedeteket. Eddig a szélsőjobboldali akciókat nehéz volt elítélni, mert nem volt erre törvény Szlovákiában.

A párizsi Le Monde tudósítója kiemeli, hogy a faji agresszió egy olyan kerületben történt, melynek élén egy deklaráltan neonáci vezető áll 2013 óta. Marian Kotleba nyíltan szimpatizál a szlovák náci állammal, melyet Josef Tiso vezetett a második világháború idején. Önvédelmi milíciát szervez, mely hasonlít a korábbi náci szervezetekhez. A szélsőjobboldali politikus pártja, a Mi Szlovákiánk 8%-ot kapott a 2016-os választáson.

A fiatalok egyre nagyobb számban szimpatizálnak a szélsőjobboldali eszmékkel Szlovákiában. Többségük nem bánná, ha diktatúra lenne az országban. A 30 év alattiak 40%-a rokonszenvez Marian Kotleba pártjával. Robert Fico miniszterelnök, aki maga sem megy a szomszédba a populizmusért, nemrég megrótta a besztercebányai régió lakóit, amiért egy neonácit választottak vezetőjüknek. A párizsi Le Monde tudósítója megállapítja, hogy a jobb és baloldali populizmus meghatározó hatással van az 5,4 millió lakosú Szlovákia életére.

Fotó: Neonáci felvonulás Pozsonyban 2016. nyarán. Középen Marian Kotleba / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez