Egy gyilkosság margója – DNS-vita Észak-Korea és Malajzia között a diktátor féltestvére miatt

Azonnal adja ki Malajzia Kim Dzsong Nam holttestét! – követeli Észak-Korea. Malajzia miniszterelnök-helyettese hivatalosan is megerősítette: az álnéven utazó és meggyilkolt személy nem volt más, mint Észak-Korea diktátorának féltestvére.

A holttest orvosi vizsgálata befejeződött, bár az eredményt még nem közölték. Ahhoz azonban, hogy kiadják a holttestet Észak-Koreának, az lenne szükséges, hogy a diktátor családja DNS-mintát küldjön Malajziába.

Közben Malajzia rendőrfőnöke megerősítette: egy észak-koreait is letartóztattak a gyilkossággal kapcsolatban. Eddig egy indonéz, egy malajziai és egy vietnami állampolgár volt őrizetben Malajziában, ahol a nemzetközi repülőtéren mérget spricceltek a diktátor féltestvérének arcába. A dél-koreai sajtó nyíltan a diktátort vádolja féltestvére megölésével. Kim Dzsong Un már eltette láb alól mentorát, aki nagynénje férje volt. Fivére állítólag levélben kérte, hogy kímélje meg őt, mert nem kíván hatalomra kerülni a világtól elzárkózó Észak-Koreában.

Kim Dzsong Nam Makaón élt a kínaiak védelme alatt. A diktátor valószínűleg azért ölette meg, mert attól tartott: Peking féltestvére felhasználásával puccsot készít elő ellene. Kína Észak-Korea egyetlen szövetségese. Peking reformokat szeretne Észak-Koreában. Ezért támogatta a diktátor mentorát, akinek épp ezért vesznie kellett. Kim Dzsong Un nem akar reformokat. Észak-Korea továbbra is minden erejét a katonai célokra összpontosítja, miközben a lakosság jelentős része nyomorog. Az új amerikai védelmi miniszter, amikor a térségbe látogatott, kiemelte: mindenképp megvédik Dél-Koreát és Japánt az észak-koreai fenyegetéstől, és ebből a célból akár még atomfegyvert is hajlandóak bevetni.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez