90 dollárért ölt a diktátor féltestvérének egyik feltételezett gyilkosa

Babaolajat kellett valakinek az arcába löttyintenem egy valóságshow keretében. Ezért 400 malajziai ringgitet kaptam (mintegy 90 dollárt) – mondta a letartóztatott indonéz nő hazája diplomatájának Kuala Lumpurban.

Észak-Korea diktátorának féltestvérét Kuala Lumpur repülőterén a VX nevű súlyos idegméreggel tették el láb alól. A szakértők szerint ebből egyetlen csepp is halálos lehet. Két nő löttyintett valamilyen folyadékot Kim Dzsong Nam arcába. A diktátor féltestvére rosszul lett, majd a kórházban meghalt. Három embert őrizetbe vettek és hét másikat még keresnek a gyilkos merénylet miatt. Több észak-koreai után is nyomoz a rendőrség Malajziában, ahol – egyelőre még nem hivatalosan – a világtól elzárkózó nemzeti kommunista diktatúra urát gyanúsítják azzal, hogy eltette láb alól féltestvérét, Kim Dzsong Namot.

A babaolajba volt belekeverve a VX idegméreg, melynek használatát nemzetközi szerződések tiltják? Vagy pedig a babaolaj csak elterelő hadművelet volt, és a zűrzavarban valaki más spriccelte le a diktátor féltestvérét? Ezt senki sem tudja bizonyosan. Észak-Korea természetesen mindent tagad. Az mindenképp gyanút keltett, hogy követelte: ne boncolják fel a holttestet. A dél-koreai sajtó szerint a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszernek hatalmas vegyi fegyverkészletei vannak. Csak az USA és Oroszország tart Észak-Koreánál több vegyi fegyvert. Ebből a készletből választhatták ki a VX idegmérget, melyből egyetlen csepp is halálos. Kim Dzsong Nam Makaón élt a családjával a kínaiak védelme alatt. A kínai titkosszolgálat állítólag figyelmeztette: az élete nincs biztonságban külföldön. Kim Dzsong Nam mégiscsak elment Malajziába, mert ott élt az egyik szeretője. Ez lett a veszte. Fia a kínaiak tanácsára lemondta oxfordi ösztöndíját. Lehet, hogy ezért van még életben a kínaiak fegyveres őrizete alatt Makaón.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez