Az anyós diktál a házassági piacon Kínában

Ez derült ki a most véget ért Tavaszünnepen, amely a legnagyobb nősülési alkalom a Mennyei Birodalomban. Több millió vőlegény kereste fel a menyasszony családját, hogy kifejezze szíve óhaját a házasságra.

A leendő anyós ilyenkor színre lép, és barátságos mosollyal érdeklődik: megvették-e már a házat az ifjú párnak? A vőlegény családja megremeg e kérdésre, hiszen az ingatlanárak egyre mennek felfelé Kínában. Ha nincs ház vagy lakás, akkor nincs lány! – közli az anyós, aki a pénzügyminiszter szerepet tölti be a kínai családokban. Az anyós azt is tudja: a fiatal lány manapság óriási érték a Mennyei Birodalomban, ahol az egyke-rendszer miatt hatalmas nőhiány uralkodik – főként vidéken.

Sengnan, vagyis maradék férfi. Így hívják azokat, akik elmúltak már 30 évesek, és még mindig nem nősültek meg. Jó eséllyel már nem is fognak. 2020-ban 30 millióval lesz több férfi, mint nő Kínában! A társadalom nem nézi jó szemmel, ha valaki egyedül marad. Ezért a férfiak családja mindent megpróbál, hogy gyermekük házasságot kössön. Egy vőlegény 99 iPhone-t vett kedvesének, aki mégiscsak kikosarazta. Ráadásul a sztorit kitette a közösségi oldalára: egész Kína a hasát fogta nevettében. Virágoznak a házasságközvetítő irodák. De több menyasszonyt ők sem tudnak produkálni. Egy dühös férfiú beperelt egy házasságközvetítő irodát, mely már egymillió jüanra (mintegy 150 ezer dollár) vágta meg őt, és mégsem szerzett feleséget neki!

A fiatalok persze mind önállóbbak Kínában is: maguk keresnek partnert és nemigen örülnek a szülők lankadatlan ügybuzgalmának ezen a téren. Az önálló döntés nem feltétlenül jelent romantikus vonzalmat: a fiatal nők többsége elsősorban anyagi jólétet keres a házasság révén. Ezért elfogadnak akár idősebb partnert is, ha arra a kérdésre, hogy házat vett-e már, igennel válaszol. A pórul járt pénztelen fiatal férfiak pedig búsan várakoznak a következő Tavaszünnepre: hátha akkor több szerencséjük lesz Kínában, ahol a nősülés az első számú probléma a fiatal nemzedék számára.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez