Nyolc ok, hogy miért utazzunk Byoumba

Gőzöd sincs, hogy hol a csudában is van Byoum? Semmi gond. Mafis Muskele. Eláruljuk.

Byoumba az utazzon, aki fel akarja fedezni Egyiptomot, és erre ideje is van. Vagy mert ott él (sok magyar teszi ezt), vagy mert egy hosszabb utat szán az országra. De hol is van ez a hely? Fajjúmban, a Kairótól alig másfél órára fekvő oázisban. Mit láthatunk ott? Máris soroljuk! Elöljáróban még elmondjuk, hogy Byoum neve az ősi egyiptomi nyelv örököse, a kopt szerint annyit tesz, hogy “tó”.

1. Nyugalom a küszöbön túl.

Fajjúm ismert célpontja a Kairóból egy hétvégére (vagy akár egy napra) kiszakadni vágyóknak. Romlatlan természet, gazdag kultúra. Most pedig már az Orascom négycsillagos hotelje is várja a pihenni vágyókat – 21. századi kényelem az évszázados érintetlenség közepén.

byoum1-1000x600

2. Aktív kikapcsolódás.

Lovaglástól a sivatagi szafariig, a homokszörftől a madárlesig, a felukkázástól (ősi egyiptomi egyárbocos) az agyagozásig sok mindent lehet itt csinálni. Az első agyagműhelyt svájciak alapították még a múlt században, azóta is a csodájára járnak Egyiptomban.

byoumactivities-1024x682

3. Felejtsd el a kopottas gízai állatkertet: itt igazi környezetében figyelhetsz meg egy csomó állatot

A csodálatos tájban rengeteg itt honos és költöző madarat láthatunk. Meg mást is. Sólymokat, sasokat, fehér gazellákat, rókákat, és a Vádi Rajan nemzeti park sok más lakóját.

wildlifebyoum-1024x681

4. Csodás ösvények és kemping-lehetőségek

Fajjúm tökéletes úti cél a túrázóknak és a kempingezőknek. Karnyújtásnyira van a Vádi el-Hitán, az UNESCO világörökségi listáján szereplő Bálnák völgye, ahol rengeteg fosszília és csontváz emlékeztet azokra az időkre, amikor a terület még a Tétisz-tenger feneke volt. Köztük egy 18 méteres is. Nappal adrenalinnövelő kirándulásokat tehetünk a sivatagban, éjjel pedig tábortüzet gyújthatunk. Annyi sivatagi csillag alatt, amennyit elektromos szmoggal terhelt világunkban még csak álmodni sem tudunk.

2016-635884544071742405-174

5. A művészek és művészetszeretők oázisa

Az 1970-es évek elején alapított agyagműhely és keramikusiskola, Tunisz falu színpompás utcái már önmagukban élményt jelentenek. Csak hab a tortán, hogy megtanulhatunk korongozni, mindössze 5 percre Byoumtól.

fullsizerender

6. Történelmi korok egy fedél alatt

A történelem szerelmeseinek Fajjúm valóságos kincsesláda. Időgép. A fáraókortól a görög-római időkön át a kopt és iszlám Egyiptomig minden korszak emlékeit megtekinthetjük. Itt van például III. Amenemhat piramisegyüttese a Krisztus előtti 19. századból, Karanis (Kom Osim), az egyik legnagyobb görög-római város többé-kevésbé megmaradt két temploma, római fürdője és múzeuma sok-sok agyagedénnyel és ékszerrel.

6-1024x684

7. Lélegzetelállító látványra ébredsz

Egyből tudod, hogy semmi nem ronthatja el a vakációdat, ha a Birket Qárun, a Karun-tó az első dolog, amit reggel megpillantasz. Érdemes kicsit megpihenni ennél a látványnál.

10

8. Ízek

Jóllehet az utazás elsősorban a lelket és az elmét táplálja, nem érdemes megfeledkezni a testről sem. Fajjúm keleti ételei, a kacsától vagy a galambtól a többnyire fekete mézzel, vagyis melasszal fogyasztott fetírig (egyiptomi palacsinta-szerűség) is ott vannak az okok között, amiért sokan szeretik Fajjúmot.

fullsizerender-1

Fotó: Egyptian Streets

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez