Újabb magyar Oscar, celebsimogató és repülő kajacsomagok

Több meglepetést is okozott a 89. Oscar-gála, kicsit visszafogottabban, de tarolt a Kaliforniai álom, a legfontosabb díjnál rossz stábot szólították a színpadra – de kit érdekel mindez, ha egy évvel a Saul fia diadalmenete után újabb magyar film szerezte meg az aranyszobrot?

Deák Kristóf Mindenki című filmjéről napok óta suttogtak az amerikai lapok, a legjobb rövidfilm kategória titkos favoritjaként. A jóslat be is teljesedett: hajnali 5 előtt nem sokkal a film rendezője, Deák Kristóf Salma Hayektől vehette át a kis szobrocskát. A magyar filmes a gyerekeknek ajánlotta díját, akik szebbé tehetik a világot, éppen ezért fontos a neveltetésük.

A díjátadó több órás vörös szőnyeges közvetítés után, magyar idő szerint fél háromkor vette kezdetét. A bulit Justin Timberlake nyitotta, aki hatalmas dáridót rittyentett a sztárok köré. A házigazda idén Amerika egyik kedvenc műsorvezetője, Jimmy Kimmel volt. Ahogy az várható volt, a gála kilencedik percében már meg is tette az első Trump-utalást, aztán ez jellemezte az egész díjkiosztót. Minden második megnyilvánulásával odaszúrt az amerikai elnöknek, de a díjazottak és a jelöltek sem kímélték Trumpot. A legjobb sminkért díjazott olasz trió például rögtön azzal kezdte, hogy büszkén bevándorlónak vallották magukat, Meryl Streepet pedig állva tapsolta az egész Dolby Theatre, mikor Jimmy Kimmel, Trump szavaival élve, túlértékelt színésznőnek nevezte az idén huszadjára jelölt Streepet. A legjobb idegennyelvű film díját pedig éppen annak az iráni rendezőnek, Ashgar Farhadinak a filmje kapta, aki Trump beutazási tilalma miatt bojkottálta a díjátadót.

Kimmel sokszor bunkó stílusához több dolog asszisztált: voltak repülő kajacsomagok az éhes közönség számára, illetve egy kis celebsimogató intermezzó is, ahol egy busznyi turistát szabadítottak rá az első sorra. Amikor nem Trumpot szidta, akkor mesteri szintre emelte Matt Damon szivatását, akivel híresek állandó oda-vissza froclizásaikról. Szerencsére az idei műsorról sikerült lemosni az elmúlt évek alatt rárakódott nyálat – nem volt minden pillanatban musicalbetét és giccs, helyette egy politizáló, kissé morcos házigazda vezette a show-t.

A Kaliforniai álom végignyerte az idei díjszezont, az Oscarra is 14 jelöléssel érkezett, és már az első körök után látszott, hogy nem lesz rekorddöntés. A végén belehúzott, és sikerült begyűjteni a fontosabb díjakat – Damien Chazelle, a film rendezője minden idők legfiatalabb rendezőjeként emelte magasba a szobrot a maga 32 évével. Utána nagyjából két percig azt hitte mindenki, hogy a Kaliforniai álom nyert, és a köszönőbeszéd kellős közepén derült ki, hogy Warren Beatty összekeverte a borítékokat. A legjobb film tehát a Holdfény lett, roppant kínos pillanatok során a Kaliforniai álom leoldalgott a színpadról, hogy átadják a szobrokat a Holdfény stábjának.

A színészek között mind a négy kategóriában a papírforma érvényesült – az idei év különlegessége, hogy mind a négy díjazott színész – Mahershala Ali, Viola Davies, Emma Stone, Casey Affleck – első Oscarját nyerte.

A díjazottak teljes listája:

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)

Legjobb smink: Suicide Squad

Legjobb jelmez: A legendás lények és gondozásuk

Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona

Legjobb hangvágás: Érkezés

Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made in America

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)

Legjobb idegennyelvű film: Az ügyfél (Irán)

Legjobb animációs rövidfilm: Piper

Legjobb animációs film: Zootropolis

Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom

Legjobb vizuális effektek: A dzsungel könyve

Legjobb vágás: A fegyvertelen katona

Legjobb dokumentum rövidfilm: The White Helmets

Legjobb rövidfilm: Mindenki

Legjobb operatőr: Linus Sandberg (Kaliforniai álom)

Legjobb filmzene: Kaliforniai álom

Legjobb betétdal: City of Stars (Kaliforniai álom)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Manchester by the Sea

Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény

Legjobb női főszereplő: Emma Stone

Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck

Legjobb rendező: Damien Chazelle

Legjobb film: Holdfény

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez