Nem engedtek be Amerikába egy tibeti női futballcsapatot

Texas-ban vettek volna részt egy nemzetközi női futballkupán, de az USA indiai nagykövetségén elutasították beutazási kérelmüket.

A női futballcsapat nagy része Indiában élő tibeti emigráns, de vannak közöttük nepáli állampolgárok is. Ők még választ sem kaptak a kérésükre Katmanduból. A Tibet Women Soccer főnökasszonya viszont USA állampolgár, és mélységesen kiábrándítja a döntés. Nincsen viszont különösebben meglepve. Már eddig sem volt könnyű tibeti emigránsoknak amerikai vízumot szerezni, és Donald Trump elnökké választása óta csak szigorodtak a szabályok.

Ráadásul Tibet érzékeny pont az Egyesült Államok és Kína kapcsolatában. Tibet a Mennyei Birodalom része. Innen menekült el a Dalai Láma az ötvenes évek végén Indiába. Azóta ott emigráns kormány működik, melyet Kína természetesen nem ismer el. Az USA sem ismeri el Tibet függetlenségét, de a tibeti emigrációnak vannak támogatói Washingtonban. Jelentős tibeti közösség él az Egyesült Államokban. Az amerikaiak azért sem adnak szívesen vízumot tibetieknek, mert tartanak attól, hogy menedékjogot kérnek az USA-ban.

Mi lesz most a női futballistákkal, ha nem játszhatnak Texasban? Indiában fogunk edzeni és játszani – nyilatkozta a BBC tudósítójának a Tibet Women Soccer főnökasszonya. A csapat ugyan hónapokig készült az amerikai túrára, de most sincs kétségbe esve amiatt, hogy nem mehetnek az Egyesült Államokba. Delhiben az USA nagykövetségén mindenkinek nehéz vízumot szereznie, nemcsak a tibeti emigráció tagjainak. Bár India nem szerepelt Donald Trump tiltólistáján, de polgárait nem szívesen engedik be az Egyesült Államokba, mert félnek, hogy nem mennek haza. Az új amerikai elnök szeretné korlátozni a bevándorlást az Egyesült Államokba, annak ellenére, hogy neki magának két külföldi feleség jutott. Első felesége Csehországban született, a harmadik, a jelenlegi First Lady pedig Szlovéniában.

Fotó: Tibet Women’s Soccer

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez