Vemhes bálnákra vadásznak a norvég vizeken – az állatvédők őrjöngenek

A kegyetlen szokás újabb horrorisztikus részletei kerültek napvilágra, riasztó statisztikákkal.

Napjainkban már világszerte elítélt cselekmény a bálnavadászat, Norvégia mégsem tekinti érvényesnek az 1986-os moratóriumot magára nézve, ezért vizein jelenleg büntetlenül lehet a bálnákra vadászni. Az NRK televízió által készített, nemrégiben bemutatott dokumentumfilm a szélesebb közönség számára is betekintést engedett a bálnagyilkosságok világába, ami hatalmas tiltakozást váltott ki országszerte a közönségből.

A felvételekből ugyanis kiderült, hogy a norvég vizeken levadászott csukabálnák 90 százaléka vemhes volt a kifogásuk pillanatában. A Greenpeace norvégiai vezetője így kommentálta a híreket: „A bálnavadászat mostantól még elfogadhatatlanabb. Egyrészt, mert ez a megsértése a nemzetközi tilalomnak, másrészt pedig mert a terhesség előrehaladott állapotában megölni egy állatot, amikor védtelen, ez szintén elfogadhatatlan.”

Norvégia nem az egyetlen, aki semmisnek tekinti a moratóriumot. Japán szintén folytat bálnavadászatot a vizein, bár hivatalosan csak “tudományos célból”, furcsa módon mégis a piacokon landol a bálnahús. Izlandon pedig teljesen legális a bálnák vadászata.

Oslóban az illetékes hatóságok azt állítják, van elég bálna a vizekben ahhoz, hogy fenntartható legyen a halászat, így idén 999 bálna megölésére adtak engedélyt – ez jóval több, mint a tavalyi évben: egy híján közel kétszázzal emelték a kvótát.

Az állatvédők dühöngenek: már nem csak Norvégiában, de Európa-szerte tiltakoznak, közleményeket adnak ki a szervezetek. A vadászok azonban egészen mást gondolnak.

„Rengeteg állatot mészárolnak le a vágóhidakon, úgy hogy azok vemhesek.” – mondta egy bálnavadászatra specializálódott állatorvos az NRK dokumentumműsorában. A vadászatot vezető hajóskapitány pedig így reagált a tevékenységüket firtató morális kérdésekre: „Szakmailag állunk hozzá, és nem gondolunk rá.” – fogalmazott a műsorban. Az ő esetükben a terhesség ugyanis a “jó egészség jele” az állatoknál. – számolt be róla a The Local.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez