Abortuszturizmus: egyre több, ikerterhességgel várandós nő utazik Norvégiába

Már külföldi nőkön is elvégzik a műtétet, amivel a mesterséges megtermékenyítés által eredményezett, nem kívánt ikerterhességeket szabályozzák. A szelektív abortuszra főleg a szomszédos országokból érkeznek nők Norvégiába.

A norvég törvények nem kötelezik a kórházakat arra, hogy a műtétek előtt bejelentett lakcímet kérjenek, mégis több helyen eddig elutasították a magzatredukcióra jelentkező külföldi nőket. Egy új egészségügyi rendelet azonban most zöld utat adott mindenkinek, aki Norvégiában tartózkodik és ikerterhességének egyik magzatát nem szeretné megtartani – még akkor is, ha a magzat egészséges – írta a The Local norvég kiadása.

Sokan ugyanis a mesterséges megtermékenyítés során lesznek ikrekkel várandósak, amit különböző okokból nem tudnak vagy nem akarnak vállalni. Svédországban és Dániában azonban nem engedélyezett az eljárás, amivel a magzatok számát csökkentik, ezért utaznak a szomszédos Norvégiába, hogy elvégezzék rajtuk a műtétet.

Az új szabályozást a döntéshozók azzal indokolták, hogy minden nőnek, aki Norvégiában tartózkodik, legyen az norvég vagy külföldi, joga van az abortuszhoz és a magzatredukcióhoz. Egyes vélemények szerint azonban ez az abortuszturizmus új központjává teheti Norvégiát. Eddig is sokan utaztak ilyen céllal az országba, ezután azonban még több jelentkezőre számítanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez